Herdenkingsmonument Grebbeberg

Bijzonder herdenkingsmonument op het nationaal Militair Ereveld

Centraal gelegen op het Nationaal Militair Ereveld Grebbeberg staat het monument ter nagedachtenis van 138 Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld en van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is. In opdracht van DGW&T realiseerde Rots maatwerk dit unieke monument.

Vijf

De vijf stukken steen waar de plaquette op rust, symboliseren de vijf dagen van verzet. Het getal vijf komt ook terug in de platen onder de plaquette. Deze verbeelden de vijf jaren van overheersing en de bevrijding op de vijfde dag van de vijfde maand. De platen beslaan 4 bij 4,5 meter en deze afmetingen staan voor de jaren 1940-’45. Uit een van de platen is een stuk gehakt, zodat het maaiveld zichtbaar is. Dit symboliseert het graf dat nooit gevonden is.

Grebbeberg-herdenkingsmonument-monument-natuursteen-herdenken-erebegraafplaats-begraafplaats-nationaal-4

Naamplaat

Het natuursteen is geproduceerd bij onze vaste steenhouwer in China, waar wij de productie begeleid hebben. Het element is in de werkplaats geheel gemonteerd, om zeker te zijn dat alles netjes op elkaar aansluit. De belettering van de 138 namen van de militairen is in Nederland uitgevoerd. Om het contrast tussen de letters en de steen te verhogen, zijn deze met de hand ingeschilderd.

Enkele feiten & cijfers

  • Naamplaat en dragende scherven zijn uitgevoerd in Dragon Brown natuursteen.
  • Vloer in Peking Grey graniet, uitgevoerd in diverse afwerkingen als gezaagd, gezoet en gevlamd.
  • De ‘scherven’ in de vloer zijn middels rvs 316 strips van elkaar gescheiden.
  • Aanleg ook door Rots maatwerk uitgevoerd.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.