Klimaatstraat Apeldoorn

Duurzaam waterelement in de Klimaatstraat Apeldoorn

In het hart van Apeldoorn vind je de Marktstraat en de Beekstraat, beter bekend als de Klimaatstraat. Hier draait alles om vergroening, duurzaamheid en het bestrijden van klimaatproblemen. Deze straten hebben een transformatie ondergaan van verlaten en treurig naar levendig, duurzaam en groen.

De herinrichting van de Klimaatstraat begon als een ambitieus project van de gemeente Apeldoorn, in bouwteam met Rots Maatwerk BV en KWS. Het doel was duidelijk: de straten nieuw leven inblazen en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren, met speciale focus op klimaatadaptatie en het voorkomen van hittestress.

Hergebruik water, zuiveren naar speelwater

Een opvallend element in de Klimaatstraat is de Marktstroom, een waterloop die overtollig grondwater uit de parkeergarage gebruikt en regenwater opvangt. Om dit mogelijk te maken, is een ingenieus watertechnisch systeem gebouwd. Het water afkomstig uit de kelders van het stadhuis werd decennialang weggepompt naar het riool. Het water is op dat moment niet geschikt als speelwater. Om dat te bereiken wordt het water door ons 2-traps zuiveringssysteem geschikt gemaakt en geschikt gehouden als speelwater.

De eerste stap bestaat uit een ontijzerings- en ontgassingsinstallatie, waarbij alle ongewenste stoffen uit het water worden gefilterd. Na dit proces wordt het water naar een nieuwe, grote ondergrondse betonput gepompt, de buffer. Deze buffer is 14.000 liter groot en herbergt alle benodigde pompen voor het watersysteem in de Klimaatstraat. In een nabijgelegen betonput staat de waterzuivering, die het circulerende water continu zuivert en desinfecteert middels een waterzuiveringsinstallatie. Omdat het water retour gaat naar de lokale beek, de Grift, worden hier geen chemicaliën aan toegevoegd en wordt het gedesinfecteerd door UV-C units. Vuildeeltjes worden eruit gefilterd middels zandfiltratie.

Verschillende water-verschijningsvormen toegepast

Daarnaast is er een ondergrondse wateropslag, de cisterne, die tot 200.000 liter regenwater kan vasthouden. Dit water wordt gebruikt om het groen in de straten te bewateren, waardoor de Klimaatstraat niet alleen functioneel is, maar ook een groene oase wordt in de binnenstad.

De 400 meter lange Klimaatstraat bestaat uit verschillende water-verschijningsvormen zoals waterstromen, nevelpunten en fonteinen. Deze zijn in clusters aangebracht, verdeeld over de 400 meter lengte. Dit geeft een afwisselend en uitnodigend beeld, wat de straten weer aantrekkelijk maakt voor bezoekers.

Apeldoorn Klimaatstraat, waterstroom met fonteinen

apeldoorn, markt, klimaatstraat, klimaat, stad, centrum, winkelstraat, straat, hittestress, fontein, warmte, stedelijk, natuursteen, water (17)

Apeldoorn Klimaatstraat, waterstroom met fonteinen

Zeefbocht filter

Aan het einde van de Marktstroom is een ontvangstkelder geplaatst met daarin een RVS zeefbocht. Dit is een speciale zeef die grof vuil uit het water haalt en middels versnijdende pompen het afval automatisch versnippert en naar het riool pompt. Hierdoor wordt grof vuil uit het systeem gehaald.

Om de winkels en terrassen goed bereikbaar te houden, zijn er tal van bruggen gebouwd in de waterloop, bestaande uit dikke cortenstalen platen. Hierdoor kunnen wandelaars, rolstoelgebruikers en fietsers eenvoudig de waterloop oversteken.

Fonteinen in de klimaatstraat Apeldoorn
Mist / nevel in de klimaatstraat Apeldoorn

Enkele feiten & cijfers

  • Marktstroom heeft een lengte van maar liefst 400 meter;
  • Er zijn fonteinen, nevelpunten en ledverlichting toegepast in clusters in de Marktstroom.
  • Overtollig water uit de kelders van het stadhuis wordt gezuiverd en toegepast in de Marktstroom, duurzaam watersysteem!