DUO Groningen

Wit granieten banden kenmerken de buitenruimte van DUO

In de stadstuin van het belastingkantoor te Groningen zijn grote, witgranieten banden en meubilair door Rots maatwerk geleverd. De witte kleur van het natuursteen is in harmonie met de rijke beplanting en het witte kantoorgebouw. De banden lopen mee met de organische vormen van de stadstuin en verspringen langzaam van functie. Ze vormen zitgelegenheid, keren het water in de vijvers en sluiten de verhardingen op.

Wit graniet

Om haar mooie witte kleur is de keuze gevallen op de Lin White ‘Sparkle’. Deze granietsoort laat zich in grote blokken winnen waardoor zware massieve onderdelen geen probleem zijn. De zwaarste blokken die geleverd zijn voor dit project wegen 6 ton. De afwerking is gevlamd Deze afwerking geeft voldoende stroefheid zonder mechanische bewerkingssporen. Architect is Lodewijk Baljon landschapsarchitecten en de opdrachtgever is Strukton.

duo-groningen-natuursteen-banden-band-tuin-park-buitenruimte-openbare-ruimte-graniet-maatwerk-hardsteen-architect-aannemer-gemeente-28

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Water

In het natuursteen zijn gaten geboord waarin rvs buizen zijn aangebracht welke het water doorgeven. Dit geeft een rustig kabbelend geluid. Op de bochtstukken zijn aansluitpunten gemaakt waardoor de aansluiting tussen de banden onderling eenvoudig te maken zijn zonder teveel storende naden en kieren.

Enkele feiten & cijfers

  • 800 unieke natuurstenen elementen
  • Materiaal is het natuursteen Lin White, afwerking gevlamd.
  • In verband met de gewichtsbeperking op het dek zijn diverse voorzieningen getroffen om binnen het gewicht te blijven.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.