Banken Arnhem Centraal

Grote banken rustpunt in hectisch Arnhem Centraal

Er zijn twee typen grote banken ontworpen door UNstudio in de combinatie van hardhout en graniet. De banken staan in de centrale tunnel van het centraal station en vormen een aangenaam rustpunt in de hectiek. Kenmerkend voor het ontwerp van de banken is de 3D rugleuning welke doorloopt in de lijnvoering van de zitting. Opdrachtgever is de NS.

Golfbewegingen in fontein

Ook in de fontein komt de golvende beweging terug. Door een ingenieus systeem met maar liefst 12 pompen te ontwikkelen kunnen we de golfbeweging over 3 verschillende gootlijnen laten doorlopen. 88 fonteinen spuiten van laag naar hoog waardoor de golfbeweging gemaakt wordt, hierdoor is er erg veel dynamiek op het plein.

Brede cortenstalen goten

De 88 fonteinen zijn verdeeld over 3 langwerpige goten. Hierin is de spuit- en LED techniek verwerkt, welke worden gevoed vanuit de combiput. De zwaarverkeer goten hebben een afdekker gekregen van cortenstaal, welke zijn voorzien van een golfpatroon. De cortenstalen afdekkers verhullen de onderliggende techniek en zijn ook zwaarverkeer.

LED verlichting

De RGB-W LED verlichting zorgt ervoor dat de fonteinen in elke denkbare kleur aangelicht kan worden en daarnaast ook in warmwit. De aansturing van de fontein is op afstand benaderbaar zodat de fontein zich laat programmeren en uitlezen op afstand.

ARNHEM-centraal-station-cs-hal-bank-banken-meubilair-hout-natuursteen-graniet-maatwerk-6

Houten zitting loopt 3D door naar leuning

Bijzonder detail in de bank is het 3D doorlopen van 3 planten in de rugleuning. Hiertoe zijn massieve balken gefraisd zodat deze tot dit effect leiden. Een RVS frame maakt montage mogelijk van de boven- en zijplanken, deze zijn blind bevestigd waardoor er geen montagevoorzieningen zichtbaar zijn. Middels ons 3D ontwerp zijn alle verschillende onderdelen geproduceerd waardoor deze naadloos op elkaar aansluiten.

Certificering brandklasse

Het hout welke is toegepast is in onze opdracht in brandklasse C geimpregneerd. Hiertoe hebben wij uit dezelfde houtleverantie een 4tal monsters laten impregneren en deze laten certificeren in Londen. Deze certificering is noodzakelijk om bij eventuele brand in het Station, voldoende brandvertragend te zijn.

Granieten voet

De basis van de bank is een grote massieve voet van graniet. Deze is op maat geproduceerd in China door onze vaste steenhouwers. Wij hebben de natuurstenen blokken in China gecontroleerd om zeker te zijn dat alles past en de steenkwaliteit goed is. Na goedkeuring zijn de blokken naar Brummen getransporteerd. Het natuursteen is geimpregneerd om intrekken van vetten en vloeistoffen tegen te gaan. Hierdoor is het onderhoud aan het natuursteen aanzienlijk verminderd.

Enkele feiten & cijfers

  • 6 verschillende banken geplaatst naar 2 ontwerpen.
  • Combinatie tussen natuursteen en hardhout
  • Rugleuning loopt 3D door vanuit zitting in rugleuning.
  • Banken zijn weg te nemen voor groot onderhoud of calamiteit.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.