Artis Jaguarverblijf

Alle verschijningsvormen van water in een watertafel

Artis heeft een nieuw jaguarverblijf dat in totaal negentien verschillende muren kent. Deze muren moeten niet alleen de jaguars binnen houden, de jaguars moeten ook op deze muren kunnen rusten. Alle muren moesten een natuurlijke uitstraling krijgen. Rots Maatwerk realiseerde deze muren, opgebouwd uit 64 vrachtwagens natuursteen uit Duitsland.

Dolomiet

Voor de muren is gebruik gemaakt van de steensoort Dolomiet. Door deze steensoort en de manier van bouwen lijkt het alsof de muren spontaan uit de grond komen. Niets is minder waar. Elk van de 2500 stenen hebben we vooraf aan alle kanten uitgetekend en uitgedacht. Architect is Mathieu Derckx, opdrachtgever is Artis Natura Magistra.

Variatie voorop

Om de stenen in de gewenste vorm te kunnen realiseren, zijn we met een team naar de steengroeve in Duitsland afgereisd. Hier heeft het team ervaring met de steen opgedaan, hoe de stenen breken en hoe ze het makkelijkst te splijten zijn. Dit bleek het makkelijkst te gaan met traditionele splijtpennen zoals de Romeinen ze ook al gebruikten. Veel van de 2500 stenen zijn door ons zelf gespleten en bewerkt. De rest werd door de steenhouwers in Duitsland gedaan. Alle muren hebben we voor de stevigheid voorzien van een betonnen binnenkern. De stenen hebben we aan de hand van roestvrijstalen doken met het beton verbonden. In de stenen zijn op verschillende plekken kammen uitgeslepen waaraan het gaas van het verblijf bevestigd kan worden.

1-NATUURSTEEN-_-PROJECTEN-_-AMSTERDAM-_-ARTIS-_-JAGUARVERBLIJF-6-1920×1200

“Tripoi du geloa tre mio lia donnageonetrie fagostu mista natura.”

mathieu derckx, landschapsarchitect

350 jaar oude Olijfbomen

Om het verblijf nog meer een natuurlijke uitstraling te geven zijn er drie Baskische olijfbomen van minimaal 350 jaar oud geplaatst. In de dikke takken van deze boom kunnen de jaguars goed rusten. Speciaal voor deze bomen hebben we aan grondverbetering gedaan, zodat de bomen optimaal kunnen groeien.

65 vrachtwagens natuursteen

Logistiek was dit project een grote uitdaging. Omdat alle stenen waren uitgetekend was het van groot belang in welke volgorde de stenen geleverd zouden worden. Daarom hebben we elke afzonderlijke steen in het leverschema verwerkt. Deze stenen konden alleen ’s nachts geleverd worden omdat de vrachtwagen alleen via drukke straten bij het verblijf kon komen.

Onze gedetailleerde aanpak en de fijne samenwerking met bouwteam en architect heeft er mede voor gezorgd dat Artis nu een prachtig jaguarverblijf heeft.

Enkele feiten & cijfers

  • 19 muren van beton vormen de ondergrond van het natuursteenwerk.
  • In totaal 1.600.000kg aan natuursteen elementen verwerkt
  • Er zijn in totaal 2.500 unieke blokken vervaardigd, waarvan elk blok is uitgetekend en gedimensioneerd.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.