Zutphen Overwelving

Grootste watertafel van Nederland

In De Overwelving, een winkelstraat te Zutphen, staat sinds enige tijd de langste watertafel van Nederland. Rots Maatwerk mocht deze watertafel realiseren. Om de watertafel heen staan bomen die zijn omringd met natuurstenen banden met een houten bovenkant. Deze constructie dient als zitgelegenheid. De boomstam past precies door het gat dat we in dit hout gemaakt hebben. Aan de onderkant hebben we deze banken voorzien van LED-verlichting en in de banken staan gebeurtenissen en jaartallen gegraveerd die belangrijk zijn geweest voor de stad. Dit hebben we gedaan door middel van zandstralen. Zo is deze drukke winkelstraat niet alleen voorzien van een leuke waterspiegel, maar worden ook belangrijke gebeurtenissen niet vergeten. Ontwerp is van SAB, opdrachtgever is de gemeente Zutphen.

Houten Detail

De enorme watertafel hebben we gemaakt van natuursteen en bestaat uit twee delen die worden gescheiden door een houten vlonder. In deze houten vlonder komt dezelfde kromming terug als in het natuursteen. Omdat hout nooit helemaal recht loopt, is het hout hiervoor rechtgetrokken met behulp van grote tangen en vervolgens is het hout vastgelegd met een roestvrijstalen constructie.

Zitgelegenheid

De houten vlonder dient als zitgelegenheid en is op gelijke hoogte als één kant van de watertafel, maar ligt lager dan de andere kant van de watertafel. Onder de vlonder bevinden zich verschillende leidingen en kabels. Daarom is de houten vlonder makkelijk te demonteren in het geval dat er onderhoud nodig is.

zutphen-overwelving-fonteinen-watertafel-fontein-natuursteen-stad-stedelijk-water-design-SAB-onwerp-fonteintechniek-gemeente-11

Buffer

Het fonteinwater wordt retour gebracht naar de buffer. Deze buffer is opgenomen in een zogenaamde combiput, een put met zowel een buffer alswel een technische ruimte. In de technische ruimte is de waterzuivering opgenomen welke het water op de goede kwaliteit houdt.

Enkele feiten & cijfers

  • 16 spuiters welke individueel aanstuurbaar zijn middels kleppentechniek;
  • Peking grey natuursteen met gevlamde afwerking;
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.