Watertafel ‘De Heuvel’ Oss

Stadsmeubel en watertafel in één

In het kader van haar 100-jarige bestaan schonk woningbouwcorporatie BrabantWonen in 2011 diverse ontmoetingsplaatsen aan de steden Oss en ‘s-Hertogenbosch. BrabantWonen schakelde ons in om onder andere aan de slag te gaan met centrumplein De Heuve in Oss. De opdracht luidde: creëer een plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Zo realiseerden wij een natuurstenen watertafel met 24 spuiters, aangelicht door powerLED-spots. Het geheel wordt aangestuurd door een centrale computer.

Watervlak met zitrand

Het ontwerp voor de watertafel kwam van landschapsarchitect Ivana Zambeli van de gemeente Oss. De watertafel is geheel uit natuursteen vervaardigd en bestaat uit een ovaal watervlak en een zitrand. Op het watervlak staan 24 fonteinen. Zijn de spuiters uit, dan bedekt een serene, spiegelende laag water van 2 cm hoog de watertafel. Ook dit is een prachtig gezicht. De zitrand loopt vanaf het water schuin omhoog. Hierdoor kunnen mensen, ook als de fonteinen aan zijn, droog zitten. Elke spuiter wordt aangelicht door kleine, individueel aanstuurbare powerLEDs in RVS armaturen. Deze kunnen alle mogelijke kleuren aannemen.

87f26020-b9f3-4bce-8d86-eb860eb42e9d

Centrale aansturing

Voor de aansturing van de spuiters installeerden we de Aquashowmanager. Dit is een computer die zowel de lichttechniek als het water centraal aanstuurt. Hierdoor kunnen we samen met de opdrachtgever vele effecten en shows programmeren. Aquashowmanager is via een internetverbinding te benaderen. Zo kunnen we op afstand het systeem benaderen en de programma’s desgewenst aanpassen. Het hele systeem staat in een ondergrondse combikelder met een bufferruimte voor het water, een technische ruimte en een evenementenaansluiting.

Van A tot Z

De watertafel in Oss is één van de vele projecten die wij turn-key hebben aangenomen. Dit houdt in dat we zorg dragen voor het hele traject. We begeleiden de ontwerpfase en adviseren over mogelijkheden, materiaalgebruik en hedendaagse technieken. We leveren alle materialen en technieken en verzorgen de aanleg van het hele project. Daarnaast kunnen we een project voor korte of langere tijd in onderhoud nemen. Dat hebben we ook in Oss gedaan. Zo kunnen wij altijd kwaliteit garanderen. Nu en later.

Enkele feiten & cijfers

  • Zitrand en watervlak;
  • 24 fonteinspuiters met diverse hoogtes en LED verlichting;
  • Project is turn-key aangenomen.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.