Waterstrip Amersfoort

Watervallen en stromend water in vlak Nederland

In het Caspar van Wittelplantsoen Amersfoort heeft OKRA landschapsarchitecten, tussen de nieuwgebouwde huizen, een 125 meter lange waterstrip ontworpen. Het hoogteverschil in deze strip werd zichtbaar gemaakt door het toepassen van een drietal watervallen, toch een bijzonderheid in het vlakke Nederland.

Maatwerk beton

De strip is opgebouwd uit maatwerk betonnen bakken welke continue verlopen en torderen. De watervallen worden gecreëerd door rvs waterstroomelementen welke gemonteerd zijn op het betonwerk. De strip wordt gevoed door grondwater middels een uniek uitwisselingssysteem welke onder maaiveld is weggewerkt. Hierdoor is geen waterbeheersing nodig.

Cortenstalen brugdelen

Om de waterstrip over te kunnen steken zijn er een aantal oversteekplaatsen gemaakt middels betonnen stapstenen en Cortenstalen brugdelen. Deze brugdelen zijn voorzien van een bijzondere gravure die tevens als antislip dienst doen. De betonnen stapstenen zijn, net zoals de betonnen randen, geveegd afgewerkt om hierdoor meer stroefheid te verkrijgen. De coating heeft een korrel in de toplaag.

waterstrip-amersfoort-caspar-wittelplantsoen-lijn-loop-beek-stroom-goot-waterval-watervallen-gemeente-buitenruimte-fonte-10

Maatwerk beton

De 125 meter lange strip bestaat geheel uit beton. Alles is ter plaatste gestort, waardoor alle bekistingen en wapeningen ter plaatse aangebracht zijn. Dit is een bewerkelijke opgave. Tijdens de voltooiing van elke fase is het werk gecontroleerd door onze constructeur en in diverse verslagen vastgelegd. Oppervlakte van de betonranden welke niet gecoat zijn, zijn gebezemd afgewerkt.

Waterval elementen van RVS

Om het water mooi ‘los’ te krijgen van het betonwerk zijn op alle watervallen rvs uitstroomelementen geplaatst. Deze elementen zorgen ervoor dat het water niet blijft ‘plakken’ op de ondergrond waardoor er geen waterval ontstaat. Daarnaast zijn de rvs elementen verstelbaar om zodoende de waterval mooi uit te kunnen richten. De elementen zijn uit een stuk gemaakt, de langste is 6,5 meter lang.

Watertechniek

De watertechniek is in twee kelders gesitueerd. Middels een uitwisselingssysteem is het mogelijk om dit project te draaien op grondwater. Hierdoor is een grote zuiveringsinstallatie niet nodig. Dit kan lang niet op alle locaties in Nederland plaatsvinden, het is sterk afhankelijk van de grondwaterkwaliteit. De sturing zorgt voor een gecontroleerde wijze van in- en uitlaat van het systeemwater.

Enkele feiten & cijfers

  • 125 meter inhet werk gestort betonnen waterlijn met 3 watervallen;
  • Bovenzijde betonnen randen zijn gebezemd afgewerkt, binnenzijde goot is afgewerkt met een speciale drie-laags coating systeem;
  • Systeem levert ca 70m3 per uur aan watercirulatie;
  • Systeemwater komt uit de grond;
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.