Waterspektakel Kerkplein Hoogeveen

Water weerspiegelt verleden in Hoogeveen

In het hart van Hoogeveen, waar de historische ribbenstructuur de stad kenmerkt, heeft een opmerkelijke transformatie plaatsgevonden. Het Kerkplein, een centrale ontmoetingsplaats, onderging een opmerkelijke herinrichting met als hoogtepunt prachtige spiegelvijvers en fonteinen, ontworpen door REDscape. Deze spiegelvijver, die als ‘selfieplek’ dient, is geĆÆntegreerd in de historische context van de stad. De vorm en grootte van de vijver en de stenen op het plein herinneren aan het verleden, met respect voor de voormalige panden en de turfstapels die ooit het beeld van dit gebied bepaalden.

Het waterobject op het Kerkplein, met zijn honderdtal ‘bedriegertjes’ en nevelfuncties, is een bijzondere samenkomst van techniek en ontwerp, gerealiseerd door team Rots Maatwerk en LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten.

Kunstwerk

Dit kunstwerk biedt een scala aan mogelijkheden, van het creƫren van mist tot het omvormen van vlakken tot een spiegelend oppervlak, tot een waterspektakel met 100 fonteinen en bloemfonteinen, waardoor bezoekers een unieke ervaring beleven.

Het Kerkplein zelf, voorheen een traditioneel plein, is nu een levendig evenementenplein geworden, dankzij de vergroting en de toevoeging van nieuwe functies. De spiegelvijver en fonteinen vormen het hoogtepunt van deze ruimte, verankerd door de indrukwekkende spiegelkraan die het plein markeert aan de Hoofdstraat. Deze kraan, geĆÆnspireerd op historische walkranen, nodigt uit tot interactie en biedt een ontmoetingsplek onder zijn luifel, waar loungebanken verwijzen naar het maritieme erfgoed van Hoogeveen.

Veel verschillende technische onderdelen

Het centrale technische hart van de fonteininstallatie ligt in een grote betonnen combikelder, onder de grond. Vanuit deze kelder wordt het fonteinwater gezuiverd middels een zoutelectrolyse systeem en een UV-c installatie. De tientallen pompen liggen in de bufferkelder opgesteld. Het natuursteen van de twee spiegelvlakken is afkomstig uit China. Het natuursteen om deze vlakken heen is van Portugees graniet en is geplaatst door aannemer Roelofs. Elke fontein en bloemfontein worden aangelicht door energiezuinige en duurzame LED verlichting in RGBW. De spots worden door een dynamische show aangestuurd, waardoor vele effecten en shows afwisselend geprogrammeerd kunnen worden.

Hoogeveen Kerkplein fonteinen en kunstwerk Spiegelkraan

hoogeveen_kerkplein_fontein_fonteinen_water_pret_plein_pleinen_watertechniek_fonteintechniek_spuiters_hittestress (6)

Duurzaam water

De realisatie van dit project, van het concept tot de uitvoering, is het resultaat van nauwe samenwerking tussen LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten, Rots Maatwerk en de gemeente Hoogeveen. Dit Design en Build contract heeft geleid tot een indrukwekkend resultaat dat niet alleen de historische identiteit van de stad eert, maar ook een levendige en aantrekkelijke ruimte creƫert voor de gemeenschap.

Met de toevoeging van sfeervolle verlichting is het vernieuwde Kerkplein een stralend middelpunt geworden voor evenementen, ontmoetingen en plezier in Hoogeveen.

Hoogeveen Kerkplein fonteinen en kunstwerk Spiegelkraan
Hoogeveen Kerkplein fonteinen en kunstwerk Spiegelkraan

Enkele feiten & cijfers

  • 100 fonteinspuiters welke 2,20 hoog kunnen spuiten
  • 6 bijzondere Bloemfonteinen, deze spectaculaire spuiters kunnen van ‘bloemvorm’ veranderen naar een ‘rechte spuiter’; dynamiek!
  • Interactieve sturing
  • Grote ondergrondse techniekruimte en buffer; waterzuivering op basis van zoutelecotrlyse, UV-c en zandfiltrage
  • 120 RGBW duurzame LED spots verlichten de fonteinen aan
  • Systeem op afstand benaderbaar middels internetverbinding.