Waterplein Hoogezand

Realisatie van een natuurstenen plein met waterspiegel en fonteinen

Midden in het centrum van Hoogezand opende theater en kunstcentrum Kielzog onlangs haar deuren. Tegenover dit theater bevinden zich diverse winkels en een groot plein. Om het plein meer allure te geven, mocht Rots Maatwerk de bestrating en bijbehorende fontein aanleggen. Ook het omliggende meubilair is door ons geplaatst. Bij het project was het de wens dat de fontein geen opstakel zou vormen voor de omgeving, ook niet wanneer deze in de winter uit staat. Ontwerp is van OKRA landschapsarchitecten.

Fonteinvlak van Italiaans porfier

In totaal hebben we 5000 vierkante meter bestrating van Italiaans porfier aangelegd. De spuittegels van de fontein zijn afgestemd op het stramien van de bestrating, zodat deze kan doorlopen in de fontein. Doordat we in en rond de fontein gebruik hebben gemaakt van starre voegen, voorkomen we dat de kracht van het water de voegen wegspoelt. Omdat de fontein iets lager ligt dan bestrating zorgen 20 spuiters er voor dat de waterspiegel zich vult met water en op gelijke hoogte komt met de bestrating. ’s Avonds is het spuitende water prachtig verlicht met RGBW LED-verlichting.

Hoogezand-fontein_0000_20160506-195-Hoogezand-RM

Diverse hoogtes fonteinen

Hoe hoog het water spuit, de kleur van de verlichting en de frequentie waarmee het water spuit is allemaal in te stellen op afstand. Zo kunnen we hele shows programmeren. Ook eventuele foutmeldingen zijn door ons op afstand op te lossen.

Alle techniek die zorgt dat de fontein werkt, zoals de waterput die zorgt voor de watercirculatie, is weggewerkt onder de bestrating. Hierdoor gaat alle aandacht uit naar de fontein. Dit zorgt ’s zomers voor een levendig plein met spelende kinderen.

Enkele feiten & cijfers

  • In de avonduren een rustige waterspiegel;
  • 20 fonteinspuiters met diverse hoogtes;
  • 5000 vierkante meter Itialaans porfier, met basis van starre voeg en splitbeton.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.