Waagplein Almelo

Waterstrip met kikkers

Midden op het Waagplein in Almelo loopt een waterstrip van natuursteen over het plein. Kinderen kunnen in het natuursteen de ontwikkeling van kikkers terugvinden, welke uit het natuursteen gegraveerd zijn. Dit geeft de waterstrook ook in het winterbeeld een aantrekkelijke uitstraling.

Variatie voorop

De waterlijn begint bij de bron, een groot natuurstenen element welke met zijn gelaagdheid de illusie wekt dat het water diep uit de ondergrond omhoog komt. Cortenstalen lijngoten lopen zijdelings mee met de waterstrook om water wat uit de goot gaat, op te vangen en retour te brengen naar de buffer.

De beeindiging van de waterstrook bestaat uit een cortenstalen/natuurstenen element welke het water opslokt en vervolgens retour brengt naar de buffer, waarin het water van goede kwaliteit wordt gehouden middels het zuiveringssysteem.

Almelo_waagplein_waterstrip-AANLEG-realisatie-herinrichting-fonteinen-stroom-watergoot-goot-molgoot-natuursteen-architect-water

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Aanleg

De aanleg van dergelijk project vergt veel vakmanschap en geduld. De zware natuurstenen elementen worden op een fundatie van puin en splitbeton geplaatst middels kranen. De onderlinge voegen worden afgevoegd met een op kleur gebrachte natuursteen kit.

Enkele feiten & cijfers

  • Materiaal watertafel: natuursteen in delen van max 2.000kg per stuk. Natuursteen is gezoet afgewerkt;
  • Levenscyclus van de kikker is uitgebeeld door afbeeldingen aan te brengen in het natuursteen;
  • Waterbuffer en zuiveringstechniek is geplaatst in een combiput welke 30 ton weegt;
  • Capaciteit waterkunstwerk, 30m3 water per uur circulatie.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.