Timorplein Amsterdam

Bijzondere natuurstenen bank doet dienst als ‘Room divider’

Natuursteen speelt een hoofdrol in het project Timorplein te Amsterdam. De bank welke wij gerealiseerd hebben heeft twee functies. Mensen kunnen er lekker zitten en genieten van de omgeving en vormt de bank een afscheiding tussen het plein en de speeltuin.

In opdracht van Stadsdeel Oost heeft Rots maatwerk deze bijzondere bank ge-engineerd, geproduceerd en geplaatst. Ontwerp van het gehele plein is van Landschapsarchitectenbureau Lodewijk Baljon uit Amsterdam.

Natuursteen in de hoofdrol

Lodewijk Baljon noemt het ontwerp ‘grootstedelijk en kleinschalig tegelijk.’ Natuursteen speelt een hoofdrol in dit project. De bank die wij hebben gerealiseerd heeft twee functies. Mensen kunnen lekker gaan zitten en genieten van de omgeving. Daarnaast vormt de bank een afscheiding tussen het plein en de speeltuin.

Van 2D naar 3D

Elk natuurstenen element is uniek en tijdens de engineeringsfase in een 3D model uitgewerkt. Uit deze 3D modellen maken wij weer 2D productietekeningen welke door onze vaste natuursteenproducenten uit China gerealiseerd worden. Deze productiefase wordt door ons begeleid ter plaatse; hiervoor laten wij het gehele project in elkaar zetten zodat de vorm, lijnvoering en natuursteenkwaliteit optimaal kunnen controleren. Na goedkeuring wordt de bank ingepakt en naar Brummen getransporteerd. Zo weten wij exact wat voor een kwaliteit wij naar het project halen.

timorplein-amsterdam-meubilair-bank-banken-natuursteen-graniet-hardsteen-maatwerk-op-maat-gemeente-ro-15

Dubbele fundering

Het natuursteen staat op een stevige betonnen fundatie, die op haar beurt weer leunt op 30 palen. Elk blok is met veel geduld en vakmanschap op de betonnen odnergrond gesteld. Vervolgens zijn de blokken afgewerkt. Het is een schitterende ‘plein-divider’ geworden die de verschillende functies op het plein van elkaar scheid. Een waar kunstwerk.

Enkele feiten & cijfers

  • Natuurstenen bank bestaat uit 60 unieke elementen;
  • Om verzakking te voorkomen is de bank op een stevige betonnen kesp gestort welke op haar beurt weer rust op 30 palen;
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.