Tilburg De Heuvel

Speelspektakel in de binnenstad

In het centrum van Tilburg ligt plein ‘De Heuvel’ waarop wij naar ontwerp van Buro Sant en Co een fonteinenspektakel hebben gerealiseerd. In het natuurstenen plein zijn 120 in hoogte verspringende fonteinspuiters gepositioneerd, elk apart aangelicht door powerLED-verlichting. De verlichting gaat mee in de bewegingen van de fontein. De fontein is het bruisende hart van het stadsplein van Tilburg. Horeca heeft zich eromheen gedrapeerd en zorgt tijdens de warme dagen voor een groot Speelspektakel voor jong en oud.

Hoogteverloop

De 120 fonteinspuiters zijn verdeeld over zeven strengen. Elke streng is voorzien van een eigen frequentie gestuurde pomp. Hierdoor zijn de strengen onafhankelijk van elkaar aan te sturen en ontstaat er hoogteverloop in de spuiters. De fontein is zodanig ingesteld dat in de minimale stand slechts enkele spuiters water geven. In de maximale stand ontstaat er activiteit van alle fonteinspuiters. De spuithoogte loopt af van maximaal 2,50 meter voor de eerste naar 50 centimeter voor de laatste streng. Hierdoor ontstaat een mooie opbouw, zeker gezien vanaf de Heuvelring. Alle spuiters worden aangelicht door LED-spots in rvs armaturen. De spots zijn in alle mogelijke kleuren aan te passen.

Maatwerk cortenstalen afdekkers

De fonteinen zijn in de verharding weggewerkt middels betongoten. Deze goten worden afgedekt door Cortenstalen platen, welke voorzien zijn van lindeblad motieven. Deels door-en-door en deels gegraveerd aangebracht. Tijdens de vorige herinrichting van het plein is de oude linde verwijderd. Nazaten van deze linde zijn weer teruggeplaatst en vormen aanleiding voor deze gravure.

tilburg-de-heuvel-fontein-fonteinen-plein-pleinen-stad-gemeente-stedelijk-fonteintechniek-spuiters-bedriegertjes-water-steden-27

“Quio du trayetto fillie angestini duo la kipotro helle una dixime trajeto multi filetro beqastro.”

Edwin Santhagens, Sant en Co landschapsarchitecten

Cortenstalen afdekplaten

Het water voor de fonteinspuiters loopt via betonnen goten. Deze zijn afgedekt met op maat gemaakte cortenstalen platen, voorzien van een speciale gravure. De platen zijn geschikt voor zwaar verkeer, waardoor ook evenementen probleemloos op het fonteingedeelte kunnen plaatsvinden. Hierdoor vormt de fontein nooit een obstakel op het plein.

Enkele feiten & cijfers

  • 120 fonteinen in 9 strengen. 9 pompen sturen elke een streng aan;
  • Uniek vormgegeven cortenstalen afdekplaten, zwaarverkeer;
  • Interactieve sturing.