Stalen schaduwbomen Singapore

8 Stalen kunstwerken zorgen voor schaduw voor spelende kinderen

Singapore ligt dicht bij de evenaar, waardoor de zon erg fel is. Om te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen verbranden, heeft Rots maatwerk 8 stalen “Lelies” geproduceerd, naar ontwerp van ontwerp- en ingenieursbureau Carve.

De “Lelies” bestaan uit een 8 meter hoge constructie, welke bestaat uit gepoedercoated RVS waarin we een speciaal 3D gewoven doek hebben gespannen. Dit zorgt voor de benodigde schaduw.

Massieve koppelstukken

De onderdelen voor de Lelies zijn allemaal in Nederland gemaakt. Hierbij is de uitdaging om een constructie met speelse rondingen te maken die er als eenheid perfect uitziet, maar als losse onderdelen wel in containers moeten passen voor het transport naar Azie. Hiervoor zijn massieve koppelstukken gemaakt welke meedraaien in de radius en daarmee geen ‘obstakel’ vormen in de kromme lijnen.

singapore-staal-schaduwbomenrvs-doek-3D-radiussen-carve-maatwerk-©-playpoint-5

Foto: © Playpoint

3D gespannen

In het centrum van de Lelies is 3D architectonisch textiel gespannen. Dit doek is vanuit ons 3D model door de producent ingelezen en vertaald naar snijtekeningen voor het textiel. Het bijzondere aan deze techniek is dat het gehele doek ‘bol’ gaat staan, terwijl het enkel aan de bovenste radius is vastgemaakt en er alleen onderaan de voet aan wordt getrokken door RVS spanners.

Enkele feiten & cijfers

  • Elke ring bestaat uit meerdere samengestelde radiussen;
  • Complex project zo gemaakt dat het als een puzzelstuk in de transportcontainer kan.