Stadsplattegrond Leuven als speelfontein

De stadsplattegrond wordt spelenderwijs overgebracht aan de kinderen

In opdracht van de stad Leuven België heeft Rots maatwerk het ontwerp van Fluxx voor de fontein op het H. Hooverplein in Leuven gerealiseerd. Het ontwerp visualiseert de eerste stadsomwalling. De fontein toont het stratenplan, zoals Jacob van Deventer, de beroemde Nederlandse cartograaf, het in 1550 uittekende.

Samenspel van vele elementen vormen mooi geheel

De fontein omvat 60 waterspuiters, nevelspuiters, waterloopjes en 128 ledspots en is opgebouwd uit natuurstenen platen. Het waterwerk heeft een diameter van maar liefst 18 meter.

Werking

Voor de watertoevoer wordt gebruik gemaakt van drie technieken. In de stenen uitgekapte waterlopen zitten leidingen verwerkt, waardoor water door de rivieren stroomt. Verspreid over de fontein zijn spuitkopjes geïntegreerd waaruit water kan spuiten tot maximaal 2 meter hoog. Met een hogedrukvernevelingssysteem kan de fontein nevel produceren.

Leuven_0001_20190730_001-Leuven-Hooverplein

Watertechniek

De techniek voor de spuiters en de sturing hebben we net als de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein.

Het water wordt aangestuurd door een interactief sensorsysteem. Afhankelijk van de drukte op het plein zal het water hoger of lagerspuiten. De vier spuitgroepen in de fontein zijn individueel te bedienen. Naast de fontein is een ondergrondse bufferruimte geplaatst waar de waterzuivering plaatsvindt. De fontein is sinds ingebruikname een groot succes. Op mooie zonnige dagen is het een ware magneet voor spelende kinderen.

Enkele feiten & cijfers

  • 180 fonteinspuiters welke worden aangestuurd door een computer welke de bezoekers kan tellen middels camera’s. Hoe meer mensen hoe dynamischer de fontein;
  • Systeem levert ca 90m3 per uur aan watercirculatie. Camerasturing zorgt ervoor dat de fontein niet hoog spuit indien er geen/weinig mensen aanwezig zijn;
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.