Rijnstraat Woerden

Waterlijn met fonteinen

De laatste jaren is het weer extremer, met meer neerslag tot gevolg. Veel rioolstelsels zijn niet berekend op veel water in korte tijd, waardoor het water op straat blijft liggen. Hierdoor neemt de kans op overstromingen in huizen en winkels toe. Ook de Rijnstraat in Woerden kampte met de capaciteit van de waterafvoer. In deze straat, waar vroeger de Oude Rijn stroomde, bevinden zich naast een dijk ook veel huizen en winkels. Belangrijk dus dat er een oplossing voor de waterhuisvesting gevonden zou worden die in het straatbeeld paste.

Portugees natuursteen

Over de hele straat hebben wij een molgoot van Portugees natuursteen aangelegd die overtollig water afvoert. In deze molgoot hebben wij fonteinen, nevelfonteinen en LED-verlichting toegevoegd. De kleuren van de verlichting kunnen desgewenst op elk moment worden aangepast via het besturingsprotocol DMX. Door de kleuren, het bewegende water en de kinderen die hier op afkomen heeft de levendigheid van de Rijnstraat straat een nieuwe impuls gekregen. De goot begint op een granieten pleintje bovenop de dijk en loopt aan twee kanten de Rijnstraat in.

Speciale waterbuffers

Tijdens de aanleg van de waterafvoer was het niet mogelijk om het grondwater te bronneren. Toch moesten er drie grote putten geplaatst worden om het water te kunnen huisvesten. Daarom hebben we speciale putten gemaakt die 6.5 meter lang, en daardoor dus minder diep zijn.

Woerden-rijnstraat-fontein-fonteinen-watergoot-goot-molgoot-natuursteen-water-straat-stad-stedelijk-hittestress-klimaatadaptatie-6

Detail

Bij elk detail is rekening gehouden met hoe het element in het straatbeeld zou passen. Waar normaal gesproken een gietijzeren kolk wordt gebruikt voor de waterinlaat in een straat, hebben wij gebruik gemaakt van een natuurstenen waterinlaat die de bolling de natuurstenen molgoot volgt. Door te werken met een buitenbak en een binnenbak kunnen deze waterinlaten goed onderhouden worden. Niet alleen is de Rijnstraat zo beter bestand tegen het extreme weer, de Rijnstraat is er ook een stuk mooier door geworden.

Enkele feiten & cijfers

  • 250 meter Portugees granieten molgoot met speciale natuurstenen kolken;
  • 12 fonteinspuiters op de helling van de Dijk.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.