Markering Domplein Utrecht

Markering van bijzondere geschiedenis

Het Utrechtse Domplein heeft een rijke geschiedenis met onder andere invloeden van de oude Romeinen. Stichting Domplein 2013 ging op zoek naar een architect welke deze geschiedenis kon terugbrengen en schreef een internationale prijsvraag uit. Opdracht: laat het Domplein uitgroeien tot een forum voor kunst, cultuur en debat. Alles binnen de fundamenten van het oorspronkelijke ‘Castellum’: de Romeinse legerplaats voor hulptroepen. Winnaar OKRA landschapsarchitecten schakelde ons in voor de ontwikkeling en realisatie van de 120 meter lange markering van de Castellummuur.

Mist

De mist maken we met behandeld leidingwater. Water wordt met hoge druk door vernevelaars geperst waardoor de mist ontstaat. Gekleurde powerLEDs verlichten deze nevel, waardoor de mist ook ’s avonds een bijzondere uitstraling heeft. Ons waterbeheersysteem zorgt voor de benodigde waterkwaliteit, een belangrijk onderdeel bij installaties welke het water vernevelen. Goed beheer is daarbij erg belangrijk. Daarom verzorgen wij het onderhoud voor de hele markering.

Limeskaart uit het CorTenstaal gefraisd

De gehele Limeskaart is uit de CorTenstalen afdekkers gefraisd. OKRA heeft deze uitgewerkt en geabstraheerd, waarmee wij de productietekeningen hebben verzorgt. Middels CADCAM techniek is de gehele kaart uit het staal gefraisd.

fontein-mist-Domplein-Utrecht-markering-kunst-led-nevel-markeringen-romeinen-castellum-11

12.000 meter kabel

Rots maatwerk heeft de aanleg van het gehele project verzorgt. Een bijzondere opgave in de drukke binnenstad van Utrecht, wat ook nog eens een uniek archeologisch gebied is. Veel ontdekkingen zijn er gedaan tijdens onze werkzaamheden. Wij hebben alle kabel tracés verzorgt voor de leidingen, de betonnen elementen geplaatst, techniek gemonteerd en alle verhardingen verzorgt in de straten van de verschillende markeringlocaties. De sturing van dit project is gerealiseerd door de Aquashowmanager. Vanuit de centrale ondergrondse put op het Domplein worden alle verschillende markeringen aangestuurd. Hiervoor zijn 12.000meter kabels gelegd. Bij elke markering is een put aangebracht waarin alle voedingen en drivers zijn geplaatst. Vanuit hier wordt de markering gevoed. De led verlichting geeft een unieke poortwerking naar het Domplein toe waardoor de bezoeker ervaart dat zij een bijzondere plek betreedt.

Binnendraadhulzen

Zware betonnen elementen vormen de basis van de markering zelf. Hierin zijn alle sparingen en montagepunten prefab opgenomen. Zware binnendraadhulzen zorgen voor de montage van de Cortenstaln afdekkers, waar dagelijks veel verkeer en stadsbussen overheen rijden.

Enkele feiten & cijfers

  • In totaal 120 meter markering rondom de Domkerk, verdeeld over 5 tracees.
  • Gehele Limeskaart is uitgefraisd uit het cortenstaal; de Domkerk is daarbij het middelpunt van het Romeinse rijk ter orientatie van de kaart.
  • 12.000 meter bekabeling en voeding toegepast.
  • Toegepaste nevel bestaat uit gezuiverd drinkwater welke onder zeer hoge druk door nozzels heen geperst wordt.