Marie Heinekenplein

Verhoogd natuurstenen podium met groen en fontein

Het Amsterdamse Marie Heinekenplein was dringend toe aan een herinrichting. Een grote inspiratieloos plak zwart asfalt voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Vergroening en een fontein zorgen voor afkoeling van het plein, de verhoging creëert zitgelegenheid en meer kijkplezier; er gebeurt altijd wat op het Heinekenplein.

Natuurstenen verhoging

De organisch gevormde natuurstenen zitbanden zorgen voor het ontstaan van een podium waarop vanalles mogelijk is. Er wordt dan ook veel georganiseerd op deze locatie voor de buurtbewoners. Het gras geeft ruimte voor liggen en zonnebaden met de fontein als dynamische basis. Ouders kunnen lekker relaxen terwijl hun kinderen zich in de fontein vermaken.

Horeca

Doordat er veel meer activiteit op het plein is gekomen, profiteert de horeca volop van de herinrichting. Omdat er nu altijd wat gebeurt op het plein, komen mensen graag genieten op een van de verschillende terrassen op het plein.

marie-heinekenplein-fontein-fonteinen-plein-openbare-ruimte-gemeente-pleinen-verkoeling-hittestress-klimaataddaptatie-rots

Natuurstenen zitbanden en verharding

Dit project is bij een van onze vaste steenhouwers uit China geproduceerd onder onze begeleiding. Wij laten alle onderdelen uitzetten zoals het in het project komt te staan. Hierdoor kunnen wij alle verschillende natuurstenen onderdelen controleren op lijnvoering, detaillering en steenkwaliteit. Aangezien wij ook betrokken zijn geweest bij de uitwerking van de elementen, weten wij precies waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en kunnen daarom alles goed aansturen. Hierdoor hebben wij de kwaliteit van het natuursteen geheel in eigen hand.

Fundatie/ en voegensysteem natuursteen

Rots maatwerk is licentiehouder van het fundatie/ en voegensysteem van Samco. Dit Zwitserse bedrijf levert al decennia lang dit systeem aan de grootste en complexe natuursteenprojecten door geheel Europa. Wij hebben ruime ervaring met het werken en verwerken van natuursteen, zowel in kunstwerken als in verhardingen. Wij leveren dus niet alleen dit natuursteen, wij kunnen ook de onderbaan, het aanbrengen en het voegen van het natuursteen verzorgen. Alles in één hand.

Watertechniek

De watertechniek van de fontein is in een combiput gesitueerd. Middels een zuiveringssysteem wordt het water van goede kwaliteit gehouden. 4 pompen zorgen voor het dynamische spel van de fontein, daarmee ook wel bedriegertjes fontein genoemd. LED verlichting in RGB-W kunnen alle kleuren weergeven, maar ook een mooie warm-wit. Hierdoor kan de architect alles zelf bepalen en mooie verlichtings-shows creeëren.

Enkele feiten & cijfers

  • 125 meter lange, natuurstenen zitrand vormt centraal podium.
  • Natuursteen band is van het Chinese graniet Peking Grey, gevlamd; Natuursteen van de verharding is Portugees graniet gevlamd midden grijs.
  • Natuurstenen verharding is ‘komvormig’ gelegd, waardoor het fonteinwater naar centraal gelegen afvanglocatie terugstroomt.
  • Systeem levert ca 40m3 per uur aan watercirulatie.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.