Lichtkunstwerk Rotterdam

Bewoonbaar maken van een gebouw in aanbouw

Tijdens de bouw van de woontoren New Orleans te Rotterdam, is Peter van Kempen door ontwikkelaar Vesteda benaderd; het gebouw moest al tot leven komen terwijl deze nog niet bewoond werd. Peter ontwierp een plan waarbij alle 45 verdiepingen verlicht werden. Tijdschakelaars sturen de 540 units aan, waardoor het beeld van komen en gaan, naar bed gaan werd gesimuleerd door de verlichting daarmee aan- en uit te schakelen.

new-orleans-rotterdam-wilhelminakade-licht-kunstwerk-kuns-licht-led-lijnen-gebouw-architectuur-gemeente-5

Eigen stroomnetwerk om gebouw heen

Voor de energiebehoefte werd een eigen netwerk aangelegd via de buitenkant van het gebouw. 4 doorlopende strengen lopen vanaf het dak naar beneden en voorzagen elke loggia van een stroompunt. Stroom werd geleverd door aggregaten op het dak. Alle 180 appartementen werden uniek geprogrammeerd om zodoende het ’thuiskom effect’ te kunnen bereiken.

Enkele feiten & cijfers

  • Een eigen stroomnetwerk werd gecreëerd door 4 strengen vanaf het dak naar beneden te laten gaan en op elke loggia werd een stroompunt voorzien;
  • 180 appartementen werden elk van haar eigen voorgeprogrammeerde schakeling voorzien;
  • Als het appartement werd verkocht, werd de verlichting verwijderd en nam de nieuwe bewoner het “thuiskom-effect” zelf over.