Interactieve waterspeelplaats DRU te Ulft

Een interactieve waterspeelplaats voor jong en oud

Dat was de opdracht die wij in 2010 kregen van gemeente Oude IJsselstreek. We realiseerden op het plein voor de DRU Cultuurfabriek in Ulft een interessant waterspeelterrein waarin het kernwoord ‘beleven’ centraal staat. In dit project komen kinderen in contact met water, LED/verlichting, staal en natuursteen. De waterspeelplaats is voorzien van een paneel, waarmee kinderen een actieve rol kunnen vervullen in het programmeren van de fontein. Via dit paneel kunnen ze water en licht zelf aansturen.

Vier delen

De waterspeelplaats bestaat uit vier delen. In het eerste deel staan fonteinspuiters met LED-verlichting die kinderen via een controlepaneel zelf kunnen bedienen. Het tweede gedeelte is een ‘rustzone’ met massieve natuurstenen blokken bedoeld om uit te rusten en te genieten van het plein. In het derde deel staan stapstenen van verschillende hoogten in een waterbassin. Het bassin loopt over in deel 4: een waterval, opgebouwd uit cortenstalen platen. De platen laten de loop en situering van de Oude IJssel zien met daarbij behorende steden en dorpen. We hebben op die platen strips aangebracht die zorgen dat het water loskomt van het cortenstaal en een sierlijk watergordijn vormt. De waterval is bereikbaar via een hardhouten vlonder.

147068c7-4a4e-493c-bb1d-0ede7d3adfc6

Interactief paneel

Het controlepaneel om de fonteinen te bedienen heeft geen knoppen die uitsteken. Hierdoor is het aanzienlijk minder gevoelig voor vandalisme. Het paneel staat in direct contact met de Aquashowmanager, de centrale computer die de fonteinen aanstuurt. De kinderen kunnen 4 programma’s aansturen en hierbinnen spelen met lichtkleur en spuithoogten. Om ‘snel schakelen’ te voorkomen hebben wij diverse beveiligingen in het aansturingsprogramma gebouwd.

Op maat gemaakte spuitpotten

De spuiters zijn opgenomen in speciale rvs spuitpotten die per project op maat gemaakt worden. Ook de LED-verlichting monteren we in deze potten. Elke LED-spot bestaat uit een RGB powerLED die elke gewenste kleur kan aannemen. De verlichting die we gebruiken heeft een lange levensduur van 50.000 branduren en is zo sterk dat de spuiter tot 2 meter hoogte wordt belicht. Om alles in goede conditie te houden, voeren we zelf het onderhoud voor dit project uit.

Enkele feiten & cijfers

  • Waterspeelterrein waarin beleving centraal staat;
  • Fonteinspuiters met diverse hoogtes tot 2 meter en LED verlichting;
  • Onderhoud door Rots Maatwerk.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.