Huys Hengelo

Een belangrijke rol in de historie van de stad

Jeroen Hoogstraten heeft in opdracht van de gemeente Hengelo het kunstproject ‘Huys Hengelo’ ontworpen. In zijn opdracht hebben wij zijn idee gerealiseerd. Op exact deze locatie in Hengelo zijn de fundamenten gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Het Huys Hengelo heeft een zeer belangrijke rol in de historie van de stad gespeeld en om deze reden heeft de gemeente besloten deze fundamenten ‘beleefbaar’ te maken middels een kunstproject.

Historische fundamenten

Concept hierbij is dat bovenop de originele fundamenten een eiland is gecreëerd in het midden van een waterpartij. Op dit eiland zijn de contouren van het voormalige Huys in een natuurstenen reliëf aangebracht. Hier wordt een aantal keren per dag water opgepompt zodat alles onder water verdwijnt, dit duurt ongeveer twee uur.

Als het water op het hoogste niveau is gekomen gaat er vanzelf een klep open en loopt het eiland binnen een half uur weer helemaal leeg waarbij eerst de buitenmuren dan de binnenmuren en uiteindelijk ook een mogelijke invulling van de kamers zichtbaar wordt. Dit mechanisme is door Jeroen uitgedacht en door Rots maatwerk uitgewerkt en geproduceerd. Principe hierbij is dat de waterdruk zelf ervoor zorgt dat de rvs bak uit zichzelf, zonder sturing, open gaat. Het natuursteen is door onze steenhouwer in China geproduceerd en door ons ter plaatse ook gecontroleerd op maatvastheid en kwaliteit.

884ac8c2-4d04-4110-970c-644550420e04

Ondergrondse put

In een ondergrondse put is de systeempomp geplaatst welke water aanzuigt uit de waterpartij. Sturing is naast de put geplaatst in een schakelkast.

Enkele feiten & cijfers

  • Fundamenten zichtbaar van Huys Hengelo;
  • Waterval zorgt ervoor dat buitenmuren, binnenmuren en vloeren zichtbaar worden;
  • Belangrijke rol in de historie van Hengelo;
  • Automatisch valsysteem in de waterval. Geen stroom of energie bij nodig.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.