Hoofddorp Polderplein

Fontein en meubellijn in één

Voor het Polderplein te Hoofddorp was de gemeente Haarlemmermeer op zoek naar een wijze waarop er meer activiteit op het plein zou ontstaan. OKRA landschapsarchitecten ontwierp een fontein en zitelement in één. Zwart granieten zitblokken werden afgewisseld met dynamische fonteinen. Door lange en korte blokken af te wisselen is er altijd een droog gedeelte waar gezeten kan worden. In de winter, als de fonteinen uit staan, is het object een schitterende natuurstenen bank. Met dit zitmeubel annex fontein is er altijd wat te beleven op het Polderplein, ook in de wintermaanden.

Zwart graniet

De massieve zitblokken van de fontein zijn van zwart graniet gemaakt en zijn afkomstig uit China. De blokken zijn gepolijst afgewerkt wat voor een schitterend diep kleureffect zorgt in combinatie met de weerspiegeling van het water. De tegels tussen de blokken zijn gevlamd afgewerkt voor meer stroefheid. Onder het geheel is een kelder aangebracht om de spuiters altijd goed te kunnen bereiken. De gehele betonnen kelder draagt het natuursteen, tot 9 ton zware blokken. Dit geheel is voorzien van 12 heipalen om verzakking te voorkomen. De watertechniek en buffering is geplaatst in een combikelder van 30 ton welke ook onderheid is.

FONTEIN-POLDERPLEIN-HOOFDDORP-FONTEINEN-NATUURSTEEN-MEUBILAIR-GRANIET-NATUURSTEEN-SPUITERS-WATERTAFEL-BEDRIEGERTJES-GEMEENTE-STAD-CENTRUM-PLEIN-4

Boost voor horeca

Door de toevoeging van dit project is er veel meer leven en gezelligheid op het plein ontstaan waardoor mensen er langer verblijven. Dit is vooral merkbaar voor de horeca, mensen zitten langer op het terras en nuttigen hierdoor ook meer. Daarnaast zijn de kinderen van ouders langer onderhouden door de fontein, wat de ouders ook weer meer tijd en rust geeft en hierdoor langer blijven op het terras.

Buffer

Het fonteinwater wordt retour gebracht naar de buffer. Deze buffer is opgenomen in een zogenaamde combiput, een put met zowel een buffer alswel een technische ruimte. In de technische ruimte is de waterzuivering opgenomen welke het water op de goede kwaliteit houdt.

Enkele feiten & cijfers

  • 120 spuitertjes verdeeld over 8 blokken.
  • Zwart graniet natuursteen met gepolijste en gevlamde afwerking.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.