Grote Markt Spijkenisse

Herinrichting van de grote markt

In opdracht van gemeente Spijkenisse hebben wij meegewerkt aan de herinrichting van de Grote Markt. De gemeente maakte samen met architectenbureau MVRDV uit Rotterdam het ontwerp. Wij hebben de complete ontwikkeling en aanleg van het plein verzorgd, waaronder grondwerk, alle kabels en leidingen, bestrating en verdere inrichting. Het marktplein is omkaderd door een natuurstenen keermuur en zitbank. Deze omkadering geeft de grens aan van het plein als ‘archeologische vindplaats’. Vanaf de natuurstenen zitbanken kunnen mensen rustig genieten van het vernieuwde stadshart.

Turn-Key

We hebben dit project turn-key aangenomen. Omdat wij al vanaf de ontwerpfase betrokken waren bij de herinrichting, konden wij direct advies op maat geven. Voordeel van turn-key projecten is dat de opdrachtgever altijd maar één aanspreekpunt heeft, waardoor zaken efficiënt geregeld kunnen worden. Om het project van goede kwaliteit te houden, voeren wij ook het onderhoud voor dit plein uit.

Controle productieproces China

Om zeker te zijn van de juiste vertaling van de productietekeningen in vorm en kwaliteit, hebben wij dit gehele productieproces begeleid in China. Samen met de steenhouwers uit de fabriek gaan we voor een zo mooi mogelijk eindresultaat. Deze intensieve samenwerking bestaat inmiddels al meer dan zestien jaar. Hierdoor weten wij wat wij uit de containers krijgen als het in Nederland is aangekomen. Dit voorkomt veel tijdsverlies en problemen op de bouw in Nederland. We controleren op vorm, overgangen, maatvastheid, afwerkingsniveau, steenkwaliteit en zorgen ervoor dat het op de juiste wijze wordt verpakt.

spijkenisse-grote-markt-aanleg-natuursteen-plein-gemeente-architect-aannemer-producent-leverancier-pleinen-marktplein-openbare-ruimte-stad-2

Natuurstenen kunstwerk

Het gehele project wordt omsloten door een massieve natuurstenen band welke continue van functie en vorm verandert. De band krijgt regelmatig een leuning waardoor een comfortabel zitelement ontstaat, bij de bushaltes transformeert hij weer naar een leun-element om vervolgens bij de entrees over te gaan in een trapfunctie. Deze vloeiende vormenwisseling wordt door Rots Maatwerk van schets vertaald naar een 3D model. Dit model wordt vervolgens uitgewerkt naar gedetailleerde productietekeningen voor productie bij onze vaste steenhouwer in China.

Aanleg natuurstenen kunstwerk

De grote natuurstenen blokken zijn te zwaar voor de ondergrond van Spijkenisse. Ze staan op een fundatie van heipalen waarop weer een betonnen fundatie is gestort. Op deze betonfundatie zijn met grote zorg de zware natuurstenen blokken geplaatst. Het zwaarste blok weegt 10 ton. De blokken zijn digitaal uitgezet met TotalStation. De voegen zijn middels een specials natuursteenkit afgewerkt. In de banden zijn, daar waar mogelijk, de elektra voorzieningen weggewerkt voor evenementen of de wekelijkse markt.

Contouren van oude woningen

Een hoofdrol in dit project is weggelegd voor natuursteen. Met vlakken van Chinees graniet zijn de funderingen zichtbaar gemaakt van woningen die rond de 16e eeuw op de Markt stonden. ’s Avonds worden de contouren van deze woningen verlicht door witte en blauwe LED-spots. Bij de hoofdentree van elk huis zijn straatnaam en namen van de laatste bewoners ingefreesd. Extra bijzonder is de speciaal ontwikkelde app ‘Museum op de Markt’ waarmee bezoekers virtueel kunnen rondlopen in de geschiedenis van het plein. De app ‘projecteert’ de huizen van toen over het huidige beeld waardoor de bezoeker een indruk krijgt van de historie van het plein en de gemeente.

Enkele feiten & cijfers

  • Natuurstenen band is op een betonnen fundatie geplaatst welke tevens is onderheid met betonnen heipalen.
  • Materiaal meubilair, trappen en keerwanden: Peking Grey natuursteen in delen van max 6.000kg per stuk. Natuursteen is gevlamd afgewerkt.
  • Meer dan 1100 unieke natuursteen elementen en 1100m2 natuurstenen verharding.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.