Grote Markt Almere

Obstakelvrije fontein op de markt

In opdracht van gemeente Almere hebben wij in 2011 een speelse en dynamische fontein gerealiseerd op de Grote Markt. Bijzonder aan dit project is de diversiteit aan technieken en materialen. Een combinatie van watertechniek en LED-verlichting zorgt ervoor dat de fontein zowel overdag als ’s avonds prachtig is. Omdat wij alle kennis en mogelijkheden zelf in huis hebben, waren wij in dit hele project het enige aanspreekpunt voor de gemeente. Zij leverde het ontwerp, wij regelden de rest.

Individueel aangestuurde spuiters

De fontein bestaat uit drie stroken waarin 42 spuiters die allemaal individueel zijn aan te sturen. De laatste generatie RGB-W LED-verlichting zorgt voor de verlichting. Wij hebben de fonteinen en het licht geprogrammeerd.

Alle techniek van de spuiters en de verlichting is weggewerkt onder de gootafdekkers. Hierdoor wordt zoveel mogelijk de aandacht gevestigd op de fontein zelf, en niet op de benodigde techniek.

fontein-Almere-Grote-Markt-fonteinen-gemeente-plein-pleinen-markt-spelen-hittestress-stad-ontwerp-water-6

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Cortenstalen afdekplaten

Het water voor de fonteinspuiters loopt via betonnen goten. Deze zijn afgedekt met op maat gemaakte cortenstalen platen, voorzien van een speciale gravure. De platen zijn geschikt voor zwaar verkeer, waardoor ook evenementen probleemloos op het fonteingedeelte kunnen plaatsvinden. Hierdoor vormt de fontein nooit een obstakel op het plein.

Enkele feiten & cijfers

  • 44 individueel aanstuurbare fonteinspuiters.
  • Uniek vormgegeven cortenstalen afdekplaten, zwaarverkeer.
  • Interactieve sturing.