Garenmarkt Leiden

Garenmarktplein is een visitekaartje voor Leiden

Bouw van ondergrondse parkeergarage maakte weg vrij voor herinrichting plein. Grote 3D natuurstenen opsluitbanden vormen de kenmerkende organische vormen en zijn daarmee de basis van het ontwerp.

Plein op parkeerkelder

De Garenmarkt in Leiden maakt onderdeel uit van het beschermde stadsgezicht van de binnenstad. Nu was dat gezicht tot voor kort niet erg fraai: het plein bood plaats aan vele tientallen auto’s. Met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage is daar een eind aan gekomen, want in het verlengde van die aanleg is het plein opnieuw ingericht. Geen parkeerplaatsen meer, maar groene eilanden met bomen, omzoomd door speciale natuursteenbanden en sfeervolle ledverlichting.

Eilanden van Groen

Door de bouw van een ondergrondse, 16 meter diepe parkeergarage die bestaat uit 5 lagen met 425 parkeerplaatsen, ontstond de mogelijkheid om het plein anders in te richten. Het is een groen en klimaatbestendig plein geworden met 35 nieuwe bomen en 2300 vierkante meter groenoppervlak, verdeeld over 5 groene ‘eilanden’ met gras. De basis van dit ontwerp vormen de kenmerkende organisch verlopende natuurstenen banden.

garenmarkt-leiden-natuursteen-graniet-hardsteen-banden-parkbanden-openbare-ruimte-buitenruimte-ontwerp-leverancier-dura-20

Construct and Build

Rots maatwerk kreeg in opdracht van Dura Vermeer een schitterende “Construct and Build” opdracht, naar voorbeeld van het succesvolle project “De Lammermarkt”, waar Rots maatwerk ook al het natuursteen, meubilair, cortenstaal en de fonteinen gerealiseerd heeft. Het ontwerp is van Patricia Scholte, ontwerper Openbare Ruimte bij de gemeente Leiden. Aan de hand van dit ontwerp heeft Rots maatwerk de engineering, de productietekeningen, het leveren van de natuurstenen onderdelen en ook het aanleggen van het natuursteen uitgevoerd.

3D ontwerpen

Het gehele maaiveld van het ontwerp is door ons in een 3D model uitgewerkt. Alle hoogten, aansluitingen, bouwdetails kelder, entrees; alle raakvlakken zijn in dit BIM model geplaatst. Hierin zijn wij gaan ontwerpen, waarmee met alle facetten en raakvlakken rekening gehouden is. Na goedkeuring van het 3D model door de opdrachtgever hebben wij de 3D modellen vertaald naar de productietekeningen waarmee onze Chinese partners kunnen produceren. Hiervoor hebben wij ons eigen importstation in Xiamen waar twee Chinese collega’s de dagelijkse zaken organiseren en de kwaliteitscontroles uitvoeren. De laatste controles zijn door Rots maatwerk in China zelf uitgevoerd. Hiermee weten we zeker dat de natuurstenen banden van de juiste kwaliteit zijn, de lijnvoering klopt en er geen beschadigingen e.d. op de banden aanwezig zijn. Dit betekend dat er geen verrassingen zijn op het project in Nederland.

Sleufgoten met LEDverlichting

De banden sluiten direct aan op de Cortenstalen sleufgoten van ACO. Door de nauwe samenwerking tussen beide bedrijven zijn we erin geslaagd om de afstemming en maatvoering van de banden en de corenstalen sleufgoten 100% aan te laten sluiten. In de sleufgoten is LEDverlichting aangebracht, wat ’s avonds het park schitterend aanlicht en de organische vormen van de velden mooi weergeeft.

Aanleg natuursteen

Rots maatwerk heeft de aanleg van het natuursteen verzorgt. Onze 19 jaar ervaring met het verwerken van maatwerk natuurstenen elementen is in dit project goed van pas gekomen. De banden zijn middels een kraan gesteld, daar deze banden tot 4000kg per stuk wegen. Minutieus, met behulp van Total Station, wordt band voor band op haar plek gezet. Er is hier gekozen voor de granietsoort Peking Grey, welke zich kenmerkt door haar hoge dichtheid en bestendigheid tegen de invloeden van het stadsgebruik.

Enkele feiten & cijfers

  • 600 unieke maatwerkbanden van graniet. Verlopen in radius en in hoogten.
  • Banden zijn gesteld op retentiekratten welke op het parkeerdek zijn geplaatst