Fonteinenplein Centrum Meijel

“De Peel in brand” als inspiratie voor een bijzonder waterkunstwerk

De tekst van dit nummer was het uitgangspunt voor de vernieuwing van het centrum van het Limburgse Meijel. Meijel, dat wordt gezien als starpunt van De Peel, wilde meer toeristen trekken en besloot daarom een uniek kunstwerk in het centrum te plaatsen.

De Peel in Brand

En d’n hemel waas veurroej. Mist hing op ’t land. ’s Oaves laat da stong de piel in brand. Bovenstaande tekst is afkomstig van het nummer ‘’De Peel in Brand’’ van de Limburgse band Rowwen Hèze en beschrijft hoe een klein jongetje de mist op natuurgebied De Peel in combinatie met de rode avondzon vond lijken op een brand.

Plattegrond van De Peel als basis voor het natuursteen

Er is gekozen om de vorm van De Peel uit te snijden in natuursteen. Voor de plekken die het water in De Peel symboliseren hebben we een donkerder kleur steen uitgesneden. In ‘’De Peel’’ zitten spuitmonden en LED-verlichting verwerkt waardoor er waterstralen en nevel in elke gewenste kleur geactiveerd kunnen worden. Om het kunstwerk heen zit een goot van cortenstaal waarin we de tekst uit het nummer van Rowwen Hèze hebben gesneden.

Meijel_plein_water_stad_fonteinen_fontein_mist_nevel_led_bedriegertjes_natuursteen_graniet_hardsteen_corten_staal_fonteintechniek_techniek_watertechniek_buffer_put_zuivering-13

Ontwerp speciale spuitpotten

Het is ons gelukt om de benodigdheden voor de fontein, nevel en verlichting steeds in één pot te verzamelen en deze vakkundig weg te werken in het kunstwerk. Om te testen of de combinatie van verlichting, water en nevel paste bij het beeld dat de architect voor ogen had, hebben we een proefopstelling gemaakt waarbij alle betrokken partijen aanwezig waren.

Programmering fontein

De nevel, fonteinen en LED-verlichting zijn door onze programmering eenvoudig aan te passen op bijvoorbeeld de dag van de week. De programmering staat in verbinding met een computer die per dag weet wanneer de zon ondergaat. Elke dag gaat tien minuten na zonsondergang de nevel en de rode LED-verlichting aan, waardoor De Peel elke avond in brand staat.

Enkele feiten & cijfers

  • Portugees granieten keien in combinatie met maatwerk Chinees graniet maken de plattegrond compleet.
  • De voegen zijn afgewerkt met starre voeg, welke bestand is tegen zware belasting en de verharding waterdicht maakt.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.