Fonteinenlijn Gennep

Waterlijn met fonteinen maken centrum Gennep levendiger

Om het centrum van Gennep levendiger en meer bruisend te maken besloot de gemeente Gennep het stadshart aan te pakken. Zodoende is Rots Maatwerk gevraagd een kunstzinnige fontein aan te leggen. Een fontein is namelijk een perfect middel om een locatie levendiger te maken omdat fonteinen de aandacht weten te trekken van kinderen en daarmee van hun ouders, opa’s en oma’s. Zeker in combinatie met de terrassen van de nieuw aanwezige horeca zorgt de fontein voor een levendig en bruisend stadshart. Het ontwerp van de fontein is van MTD landschapsarchitecten.

Cortenstalen afdekkers met gravures

Bij het ontwerp van de fontein is gekozen voor een strip cortenstaal waarin de spuitmonden van de fontein en de LED-verlichting zijn verwerkt. Om deze strip hebben we een brede rand van Chinees natuursteen aangelegd dat precies even ver reikt als het vallende water. Hier hebben we voor gekozen omdat de voegen van normale klinkers niet bestand zijn tegen het dag en nacht vallende water van de fontein. Doordat het natuursteen afloopt, loopt al het water terug naar de cortenstalen goot in het midden van het natuursteen.

Gennep-fontein-fonteinen-bedriegertjes-spuiters-plein-stad-gemeente-hittestress-openbare-ruimte-ontwerp-fonteintechniek-6-e1602946138138

De fontein vormt het levendige hart van Gennep.

Link naar omgeving

Overdag In het cortenstaal zit een mooi patroon verwerkt dat symboliseert hoe de gemeente Gennep aan de rivier de Niers ligt. Om dit patroon mogelijk te maken hebben we gebruik gemaakt van twee staalplaten: een dunne en een dikke staalplaat. In de dunne staalplaat is met een laser het patroon uitgesneden, in de dikke staalplaat zijn alleen de gaten voor het licht en de gaten waar het water doorheen spuit uitgesneden. De dunne staalplaat is vervolgens precies op de dikke staalplaat geplaatst. Er is voor deze methode gekozen omdat er fijnere patronen uit een dunne staalplaat kunnen worden gesneden, maar het geheel zo toch stevig genoeg is.biedt het waterobject op het Brusselplein maar liefst zeven verschillende vormen van spelen met water. ’s Avonds is het een waar lichtspektakel. Al met al is het een waardig herkenningspunt geworden voor dit nieuwe centrum van Utrecht.

Teksten in het natuursteen

In het natuursteen om het cortenstaal zijn verschillende teksten aangebracht. Vier grote pompen en de betonnen bak waarin het water wordt opgevangen zijn volledig weggewerkt onder het cortenstaal en natuursteen, waardoor de aandacht van voorbijgangers uit gaat naar het bewegende water. Mede door de komst van deze fontein is het centrum van Gennep een stuk levendiger geworden.

Enkele feiten & cijfers

  • Spuiters en LED verlichting mooi weggewerkt onder de graveerde cortenstalen afdekkers.
  • Afdekkers zijn voor onderhoud eenvoudig weg te nemen.
  • Gehele constructie bestand tegen verkeersklasse 45.
  • Waterzuivering en wateropslag gecombineerd in 1 ondergrondse put; de combiput.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.