Fonteinen Zaailand Leeuwarden

Fontein lijnen brengen levendigheid op het plein

In opdracht van de gemeente Leeuwarden heeft Rots op het stadshart van Leeuwarden, het Zaailand, een fontein en 120m1 RGB LEDverlichting gerealiseerd. De fontein bestaat uit 4 stroken met in totaal 60 spuiters. Het Zaailand is een evenemententerrein, waardoor de fontein tegen de allergrootste verkeersbelasting bestand moet zijn.

Rijen fonteinen

Elke strook heeft een unieke pomp, welke op haar beurt weer uniek worden aangestuurd waardoor de stroken speels in hoogte verschillen. Deze show wordt aangestuurd door de Aquashowmanager welke op afstand te benaderen is, waardoor het programma op afstand kan worden aangepast.

Wekelijkse markt

Zaailand is elke vrijdag het terrein voor de Leeuwardense markt. De kramen en de vrachtwagens kunnen het fonteinwater vervuilen. Om dit te voorkomen hebben wij een automatisch systeem ontwikkeld welke de fontein beschermd tijdens de markt en evenementen. Hierdoor blijft de waterkwaliteit op niveau.

Spuitpotten opgenomen in natuursteen verharding

Het gehele plein op het Zaailand is verhard met natuursteen. De fonteinstrengen zijn ook met speciale natuursteen platen afgedekt en door ons voorzien van rvs spuitpotten. Deze spuitpotten maken het monteren van de spuiters mogelijk en maken deze toegankelijk voor onderhoud.

fontein-fonteinen-leeuwarden-zaailand-wilhelmina-plein-pleinen-gemeente-openbare-ruimte-stad-fonteintechniek-bedriegertje-7

Watertechniek

De techniek voor de spuiters en de sturing hebben we net als de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein. Om het water op te vangen wordt er gebruik gemaakt van fine-line retourgoot. De fontein hebben we zo ingesteld dat de fontein lijnen elkaar afwisselen. Daardoor weet je niet wanneer de fontein gaat spuiten. Dit speelse effect zorgt ervoor dat er zeker op warme dagen veel mensen op de fontein afkomen, met een levendig plein tot gevolg.

Enkele feiten & cijfers

  • 60 fonteinspuiters welke worden aangestuurd door een computer om voor een speels effect te zorgen.
  • Systeem levert ca 70m3 per uur aan watercirulatie. Water wordt in combiput opgevangen en gezuiverd door zuiverings-systeem.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.