Fonteinen Markt Steenwijk

Historie zichtbaar middenin de stad

De markt in Steenwijk was toe aan een opknapbeurt. Hoe laat je dan de rijke historie terugkomen in het ontwerp? In het nieuwe plein ligt een fontein die de oude stadskaart uitbeeld. Een echte eye-catcher midden op het plein en tijdens de zomerdag een heus speelobject voor de kinderen. Bij de realisatie is rekening gehouden met de wekelijkse markt en andere festiviteiten die er plaatsvinden.

Stadskaart uit 1600 als basis

Het ontwerp van de gemeente Steenwijkerland hebben wij vertaald naar een maakbaar plan en daarbij rekening gehouden met de verschillende functies en wensen van de opdrachtgever. Hierbij stond de oude stadskaart centraal. Het natuursteen is in China door onze steenhouwer geproduceerd en door ons gecontroleerd op maatvoering en steenkwaliteit. Het natuursteen is op een stabiele fundatie van splitbeton geplaatst en is voorzien van een starre voeg welke bestand is tegen het vallende water van de fonteinen.

20190809-001-Steenwijk-Markt2

Invulling avonduren

De rvs spuiters zijn allemaal voorzien van LED verlichting die individueel aanstuurbaar is in alle denkbare kleuren. Dit zorgt ervoor dat de fontein in de avonduren en ook in de winterperiode een toegevoegde waarde heeft.

Fonteintechniek

De techniek voor de spuiters en de sturing hebben we net als de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein. Om het water op te vangen wordt er gebruik gemaakt van een centraal gelegen opvangelement van RVS. De stadsfontein hebben we zo ingesteld dat de spuiters elkaar afwisselen. Daardoor weet je niet wanneer de fontein gaat spuiten. Dit speelse effect zorgt ervoor dat er zeker op warme dagen veel mensen op de fontein afkomen, met een levendig plein tot gevolg.

Horeca

Doordat er veel meer activiteit op het plein is gekomen, profiteert de horeca volop van de herinrichting. Omdat er nu altijd wat gebeurt op het plein, komen mensen graag genieten op een van de verschillende terrassen op het plein.

Enkele feiten & cijfers

  • Gebaseerd op een stadsplattegrond uit 1600.
  • Geschikt voor meerdere doeleinden en multifunctioneel inzetbaar
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.