Fonteinen Markt Arnhem

Golvende lijnen komen terug in de fontein

Bij de herinrichting van de markt in Arnhem zijn materialen hergebruikt van de gebombardeerde binnenstad. Oude natuurstenen kasseien maken de kenmerkende golfbewegingen, die naadloos aansluiten bij de architectuur van het aangrenzende Provinciehuis. Midden op de grote markt van Arnhem heeft Rots maatwerk een fontein met bijbehorende verharding aangelegd naar ontwerp van Architectenbureau Poelmans Reesink uit Arnhem.

Golfbewegingen in fontein

Ook in de fontein komt de golvende beweging terug. Door een ingenieus systeem met maar liefst 12 pompen te ontwikkelen kunnen we de golfbeweging over 3 verschillende gootlijnen laten doorlopen. 88 fonteinen spuiten van laag naar hoog waardoor de golfbeweging gemaakt wordt, hierdoor is er erg veel dynamiek op het plein.

Brede cortenstalen goten

De 88 fonteinen zijn verdeeld over 3 langwerpige goten. Hierin is de spuit- en LED techniek verwerkt, welke worden gevoed vanuit de combiput. De zwaarverkeer goten hebben een afdekker gekregen van cortenstaal, welke zijn voorzien van een golfpatroon. De cortenstalen afdekkers verhullen de onderliggende techniek en zijn ook zwaarverkeer.

LED verlichting

De RGB-W LED verlichting zorgt ervoor dat de fonteinen in elke denkbare kleur aangelicht kan worden en daarnaast ook in warmwit. De aansturing van de fontein is op afstand benaderbaar zodat de fontein zich laat programmeren en uitlezen op afstand.

markt-arnhem-grote-evenementenplein-plein-gemeenteopenbare-ruimte-fonteinfonteinen-markten-spuiters-cortenstaal-13

Gewalste CorTenstalen platen als opsluiting

De verharding rondom de fontein moet bestand zijn tegen het continue vallende water van de fonteinen. Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond en opsluiting zeer veel stabiliteit geven om de voegen te ondersteunen. Voor de ellipsvormige opsluitinig van het natuurstenen vlak is gebruik gemaakt van zware gewalste cortenstalen platen welke de verharding rondom opsluit.

Fundatie/ en voegensysteem natuursteen

Rots maatwerk is licentiehouder van het fundatie/ en voegensysteem van Samco. Dit Zwitserse bedrijf levert al decennia lang dit systeem aan de grootste en complexe natuursteenprojecten door geheel Europa. Wij hebben ruime ervaring met het werken en verwerken van natuursteen, zowel in kunstwerken als in verhardingen. Wij leveren dus niet alleen dit natuursteen, wij kunnen ook de onderbaan, het aanbrengen en het voegen van het natuursteen verzorgen. Alles in één hand.

Watertechniek

De watertechniek van de fontein is in een combiput gesitueerd. Middels een zuiveringssysteem wordt het water van goede kwaliteit gehouden. Maar liefst 12 pompen zorgen voor het dynamische spel van de fontein. Er is een grote zuivering geplaatst in dit systeem. Het water wordt op goede kwaliteit gehouden door zandfiltrage, UV-c behandeling, ontkalking en doseerunits.

Enkele feiten & cijfers

  • 3 goten van in totaal 60 meter huisvesten 88 spuiters met LED verlichting.
  • Hergebruik Zweeds granieten keien zijn in een ellipsvorm rondom de fonteinen aangebracht en door ons voorzien van een speciaal voegmiddel.
  • Opsluiting middels gewalste zware cortenstalen platen.
  • Natuurstenen verharding is ‘komvormig’ gelegd, waardoor het fonteinwater naar de drie goten terugstroomt.
  • Systeem levert ca 140m3 per uur aan watercirulatie.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.