Esplanade Almere Watertrap

Watertrap als verbindend element tussen de bruisende binnenstad en het rustgevende Weerwater.

Ontdek de magie van de Esplanade, waar stad en water samenkomen in mooie harmonie. Dit levendige plein, gelegen aan het idyllische Weerwater, is niet zomaar een plek om elkaar te ontmoeten – het is een viering van vernieuwing en gemeenschap. En onze watertrap speelt hierbij een centrale rol, als verbindend element tussen de bruisende binnenstad en het rustgevende water.

De Esplanade, als het grootste plein in het hart van Almere, biedt een diverse ervaring voor alle leeftijden. Of je nu zin hebt in een relaxte middag in de zon, wilt genieten van live entertainment of gewoon lekker wilt dineren aan het water, hier vind je alles wat je zoekt.

Proces

Onze watertrap, een staaltje innovatieve techniek, maakt slim gebruik van het oppervlaktewater van het Weerwater, waardoor er geen grote zuiveringsinstallatie nodig is. In opdracht van Antea hebben wij, Rots maatwerk, de watertrap naar het ontwerp van ECHO Urban Design geƫngineerd, de watertechniek, bouwchemie, natuursteen, staal geleverd en aangebracht; van levering tot installatie en onderhoud van alle onderdelen.

Het project bracht verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder een krappe deadline. Dankzij onze expertise op het gebied van bouwkunde en watertechniek en onze efficiƫnte samenwerking met ons inkoopstation in China, konden we snel handelen en zelfs het natuursteen binnen 10 weken leveren, wat ervoor zorgde dat alles op tijd klaar was binnen de krappe planning.

Verschillende niveaus

De watertrap begint bovenaan met een prachtig natuurstenen zitelement, waar het water sierlijk omhoog komt en over de hele breedte van de trap wordt verdeeld. Verschillende niveaus zorgen voor een speels effect, terwijl betonnen blokken fungeren als avontuurlijke stapstenen voor kinderen om te verkennen. Op warme dagen is de trap een populaire plek voor kinderen om af te koelen en te spelen met zelfgemaakte bootjes.

Esplanade Almere Watertrap

esplanade_watertrap_trap_water_zuivering_waterzuivering_fonteintechniek_aanleg_natuursteen_graniet_spuiters_bank_meubilair_spelen_hittestress (1)

Esplanade Almere Watertrap

Duurzaam water

Het water is afkomstig uit het aangrenzende Weerwater. 2 jaren lang is het Weerwater gemonitord op kwaliteit en is als geschikt bevonden als speelwater. Het water wordt door ons opgepompt middels een gemaal en naar de ontvangstruimte gebracht onder de watertrap. Hier wordt het water middels een zeefbocht ontdaan van grof vuil en waterplanten. Daarna gaat het door meerdere UV-c filters welke het water schoon branden. Dit water gaat direct door naar de start van de watertafel.

Het element kent een mooie, brede RVS rooster waaronder het water weer wordt verzameld en retour gaat naar het Weerwater. Wel zo duurzaam!

Esplanade Almere Watertrap
Esplanade Almere Watertrap

Enkele feiten & cijfers

  • Duurzaam gebruik van oppervlaktewater;
  • Betonnen fundatie, drainerende verbindingslagen, natuurstenen afdekkers;
  • Interactieve sturing.