SpeelDelta Floriade 2012

Dammen, niveauverschillen en stromend water geven verkoeling

Arcadis Landscape heeft een waterspeelplaats ontworpen voor de Floriade 2012, de SpeelDelta. Deze waterspeelplaats is gesitueerd tegen de hoofdvijver aan, nabij het hoofdpodium. Het ontwerp bestaat uit een aantal dammen waartussen bijzondere speelelementen zijn geplaatst welke het water tegen kunnen houden of bewegen op het stromende water. Opdrachtgever is Dura Vermeer infra.

Gebruik van oppervlaktewater

Het water uit de waterpartij is van zo goede kwaliteit, dat hiervan gebruik gemaakt wordt. Het water wordt uit de hoofdvijver gepompt naar het bassin van het aanliggende waterpaviljoen. Vanuit dit waterpaviljoen stroomt het water in vrij verval middels 3 goten naar de SpeelDelta.

In de SpeelDelta zelf wordt extra water toegevoegd om voldoende dynamiek te creëren in het waterbeeld. De inlaatelementen zijn voorzien van speciale rvs roosters welke het water tot rust brengen zodat dit het beeld niet benadeeld.

floriade-2012-water-speel-delta-waterspelen-dam-sluis-kinderen-spelen-waterspeel-object-arcadis-rots-maatwerk-fontein-fonteinen-kunstwerk-dammetjes-wat-6

Speelelementen

De betonnen dammen hebben doorgangen waarin speelelementen van kunststof zijn geplaatst. Deze elementen kunnen het water tegenhouden, waardoor dit zich ophoopt in bassin achter de dam. Door ineens het element open te zetten, stroomt het water met grote vaart erdoor, naar de volgende bassin. De spelelementen zijn in de vorm van sluizen, raders en vissen gemaakt en spreken erg tot de verbeelding voor de kinderen.

Gietasfalt

Tussen de betonnen dammen in is gietasfalt met een steentoeslag aangebracht. Deze afwerking is stroef, goed verdicht en laat zich eenvoudig reinigen.

Watertechniek

De kwaliteit van het oppervlaktewater is erg goed. Hierdoor is besloten ook gebruik te maken van dit oppervlakte water. Om planten en organisch materiaal niet in de Delta te krijgen is er een intake put geplaatst met grofvuil filtrage. Vanuit deze put wordt het water verpomp naar het acherlliggende paviljoen, van waaruit het water richting Delta stroomt. Door gebruik te maken van natuurlijk oppervlaktewater is er geen grote zuivering nodig, en is de installatie zeer eenvoudig in beheer.

Enkele feiten & cijfers

  • Gebruik van oppervlaktewater, hierdoor geen grote zuivering noodzakelijk;
  • 50.000 liter water circulatie per uur. Opgepompt water komt weer uit in oppervlaktewater;
  • 7 dammen met 11 spelaanleidingen;
  • Object gecertificeerd als speelobject.