Dakpark Rotterdam

Fonteinen en watertrap op Europa’s grootste dakpark.

Het Dakpark in Rotterdam is langgerekt en is bovenop een winkelboulevard gebouwd. De woonwijk Delfshaven ligt echter aan de achterkant van de winkel-entree’s. Middels de realisatie van de 14 meter hoge watertrap en de fonteinen bovenop het dak is een aantrekkelijke en uitnodigende passage ontstaan naar de winkelentree’s toe.

Meeting point

Deze aantrekkingskracht is vooral goed zichtbaar bij lekker weer. De fonteinen en watertrap vormen het meetingpoint voor de gehele wijk en spelen de kinderen urenlang in het water. Ouders kijken toe vanaf hun picknick plaats en ’s avonds wordt er heerlijk een BBQ aangestoken. De fonteinen zorgen voor de gehele dag plezier en levendigheid in het park.
Het masterplan is gerealiseerd door Sant en Co. en is verder uitgewerkt door de gemeente Rotterdam.

fontein-fonteinen-watertrap-Dakpark-Rotterdam-natuursteen-waterkunstwerk-architectuur-water-11_1618x1080

65 bedriegertjes fonteinen springen onverwachts kriskras over het dek.

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Natuurstenen trap

De natuurstenen watertrap overbrugt een hoogte van 14 meter en zorgt voor een natuurbeleving midden in de stad. Het water loopt beneden onder het voetgangerspad door en komt boven aan de trap weer naar boven. Van hieruit valt het water over twee trappen maar liefst 14 meter naar beneden. De maatwerk natuurstenen banden zijn voorzien van ‘maantjes’ om waterrimpeling te creëren. Dit geeft een bijzonder effect. We hebben cortenstalen roosters gebruikt die speciaal voor dit project zijn ontworpen en met een lasersnijder op maat zijn gemaakt. Door dit project turn-key aan te nemen, zijn we bij alle stappen betrokken geweest. Wij waren daardoor het enige aanspreekpunt voor onze opdrachtgever.

Aanleg

De aanleg van dergelijk project vergt veel vakmanschap en geduld. Elk natuurstenen onderdeel van dit project is uniek gemaakt en voorzien van coderingen. Elk onderdeel dient exact op plaats gelegd te worden om in totaliteit binnen het betonnen casco te passen. Onze specialisten zijn hierop ingesteld, en samen met een goede voorbereiding is dit project exact conform planning uitgevoerd en is de opleverdatum gehaald. De stenen in de watertrap zijn voorzien van rvs doken. Om de wapening niet te doorboren is de wapening voor elk blok gelokaliseerd. Vervolgens zijn de dookposities afgetekend en is ieder natuurstenen blok op locatie geboord. Hierdoor zijn we flexibel gebleven en is de wapening niet door de boorwerkzaamheden aangetast. Alle natuurstenen onderdelen zijn middels een telekraan geplaatst omdat het dek van het gebouw geen belasting van materieel toeliet.

Technische ruimte

Onder de grote watertrap hebben we een ondergrondse technische ruimte gerealiseerd. Twee buffers slaan het systeemwater op in een waterdichte ruimte, toegankelijk via een speciale waterdichte deur. In deze ruimte wordt het vuil van het systeemwater gescheiden en afgevoerd. Het water wordt vervolgens doorgepompt naar de bufferruimten. Op de buffers is een grote waterbeheerinstallatie aangesloten, die ervoor zorgt dat het water van goede kwaliteit blijft. Om dit systeem en het hele project in goede conditie te houden, verzorgen wij zelf het onderhoud.

Enkele feiten & cijfers

  • 200.000 liter water circulatie per uur. Gesloten systeem voorzien van zuivering.
  • 3600 unieke natuurstenen onderdelen welke middels kraan stuk voor stuk zijn geplaatst
  • Zeer grote waterzuivering gebouwd onder de watertrap, middels een bijzondere waterdichte deur wordt wateroverlast bij storingen voorkomen
  • Watertrap overbrugt een hoogte van maar liefst 14 meter

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.