Brusselplein Leidsche Rijn

Zeven vormen van spelen met water

Het Brusselplein in Leidscherijn is het centrale plein van het nieuwe centrum van Leidscherijn. Wij mochten een bijdrage leveren met een spectaculaire natuurstenen fontein midden op het plein.

Meeting point

De ontwerpers van Lodewijk Baljon landschapsarchitecten lieten zich voor deze opdracht inspireren door bestaande objecten, zoals het Diana Memorial in Londen. Het moest een meeting point worden, een attractie voor jong en oud. Dynamisch en rustgevend tegelijk.

FONTEIN_LEIDSCHERIJN_BRUSSELPLEIN_BEDRIEGERTJES_NATUURSTEEN-2

De fontein vormt het levendige hart van het Brusselplein.

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Herkenningspunt

Overdag biedt het waterobject op het Brusselplein maar liefst zeven verschillende vormen van spelen met water. ’s Avonds is het een waar lichtspektakel. Al met al is het een waardig herkenningspunt geworden voor dit nieuwe centrum van Utrecht.

3D uitgewerkt

Tijdens de engineeringsfase heeft Rots het gehele project in 3D software uitgewerkt. Hiermee is direct duidelijk wat het eindresultaat gaat worden, en kunnen wij ook het afschot creeren in het natuursteen welke nodig is voor het retour van het water. De 3D modellen worden middels e-converence besproken met de architect waardoor snel en efficient gewerkt kan worden. Het model is vervolgens door Rots vertaald in realiseerbare productietekeningen voor het natuursteen welke in China is geproduceerd.

Enkele feiten & cijfers

  • Grote loungebank opgebouwd uit massieve blokken natuursteen die tot 6.000 kilo per stuk wegen.
  • Hoofdlijnen van Lodewijk Baljon door ons uitgewerkt tot realiseerbaar computermodel in 3D.
  • Modellen op schaal gemaakt m.b.v. 3D-printing.
  • 3D-model in Autocad ‘platgeslagen’ tot 2D-tekeningen t.b.v. productietekeningen.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.