Botteskerkpark Amsterdam

Watertafel met natuurstenen bloembladeren

Centraal in het Botteskerkpark heeft Karres en Brands in opdracht van Stadsdeel Nieuw West een watertafel ontworpen. Deze tafel is gemaakt van Basalt wat in verschillende manieren is afgewerkt waardoor bijzonder diepte-effecten gemaakt zijn. Binnenin de tafel zijn diverse bloemen en bladeren gemaakt uit het basalt welke overeenkomstig zijn met de planten welke in de aangrenzende borders zijn toegepast. De tafel heeft 6 spuitertjes welke in verschillende hoogten spuiten.

Bladeren

Binnenin de tafel zijn bladeren van planten voorzien die elkaar overlappen. Elke laag heeft haar eigen afwerking waardoor bijzondere kleurstellingen ontstaan. Het water vindt vervolgens tussen de bladeren haar weg naar de retourgoot. De natuurstenen bladeren zijn middels doken verbonden aan de ondergrond en zijn de naden afgekit met een speciale natuursteen kit.

fontein-botteskerkpark-amsterdam-park-gemeente-openbare-ruimte-parken-stad-hittestress-hitte-verkoeling-water-fonteinen-spuiter-watertafel-2

Watertechniek

Op enige afstand van de watertafel is een ondergrondse combiput geplaatst. Gezien het grote gewicht van dergelijke put is deze op heipalen gezet. In deze put zijn twee ruimten voorzien, enerzijds opslag van bufferwater en anderzijds een technische ruimte voorzien van waterbeheersing en sturingscomponenten. De waterbeheersing is van groot belang. Onze systemen bewijzen zich al jaren en bestaan louter uit kwalitatief hoogstaande componenten om een optimale werking van de waterbeheersing te garanderen.

Enkele feiten & cijfers

  • Watertafel en bladeren uitgevoerd in Basalt, gevlamd en gezoet afgewerkt.
  • Combiput en watertafel geplaatst op een door heipalen gefundeerde betonvloer.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.