Anna van Buerenplein Den Haag

Terrazzo stippen maken portret van onze eerste koningin

Het gebied bij het Nationaal Archief en het Centraal Station wordt herontwikkeld. Één van de belangrijkste punten bij de herontwikkeling is de fontein met de afbeelding van Anna van Buren, de eerste vrouw van Willem van Oranje. Rots Maatwerk mocht de fonteintechniek en LEDtechniek realiseren. De fontein is gemaakt van terrazzo en bestaat uit witte vlakken met zwarte stippen. Deze stippen vormen samen een afbeelding van Anna van Buren en is vanuit de hoge gebouwen om de fontein goed te zien. Ook vanuit de tram die bovenlangs rijdt is de fontein goed te zien.

Individueel aangestuurde spuiters

De fontein bestaat uit 169 spuiters die allemaal individueel zijn aan te sturen. De laatste generatie RGB-W LED-verlichting zorgt voor de verlichting. Wij hebben de fonteinen en het licht geprogrammeerd. De voegen zijn rondom elke tegel precies 8 millimeter, waardoor het beeld strak blijft. Alle techniek van de spuiters en de verlichting is weggewerkt onder de fontein. De fontein zelf is deels gefundeerd op een parkeergarage en deels op palen. Door alle techniek weg te werken gaan de blikken van passerende tramreizigers en van de mensen uit de rondomgelegen gebouwen volledig uit naar het beeld van Anna van Buren

676 unieke terrazzo tegels

De tegels zijn wit met zwarte stippen en door te variëren met de grote van de stippen ontstaat het beeld van Anna van Buren. Hierdoor is elk van de 676 tegel anders.

fontein-Anna-van-Buren-terrazzo-fonteinen-den-haag-21

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Interactieve aansturing door trams

Het bijzondere aan deze fontein is dat deze interactief wordt aangestuurd door passerende trams. Zo is de fontein tijdens de spits actiever dan op andere momenten. Ditzelfde geldt voor de lichtbundels die in de fontein verwerkt zitten: wanneer de tram langskomt, gaat de verlichting diverse shows weergeven.

Onderbouw

De gehele fontein bestaat uit een grote betonnen onderbak, welke door Van Dijk uit Maasland is gerealiseerd. Hierop zijn de 676 tegels zwevend geplaatst waardoor water retour kan onder de tegels naar de verzamelpunten. De gehele vloer staat op heipalen om de waterpasheid ook in de toekomst te kunnen garanderen. Een reinigingssysteem onder deze tegels zorgt ervoor dat wij deze onderzijde kunnen schoonspoelen.

Enkele feiten & cijfers

  • 169 individueel aanstuurbare fonteinspuiters.
  • 676 unieke terrazzo tegels.
  • Interactieve sturing; trams bepalen spuit- en lichtbeeld van de fontein.