Artis Watertafel

Alle verschijningsvormen van water in een watertafel

In dierentuin ARTIS ligt sinds 2014 een levendig plein waar je ook zonder kaartje mag komen. Absolute publiekstrekker voor jong en oud is een 62 meter lange watertafel vol verrassingen.

Variatie voorop

Zo gevarieerd als ARTIS en het publiek dat de dierentuin iedere dag bezoekt. Oftewel: altijd anders.

Water is altijd anders

  • Vlak en spiegelend
  • Fonteinen
  • Nevel / mist
  • Kletterend over trappen
  • Watervallen

1-FONTEIN-_-PROJECTEN-_-AMSTERDAM-_-ARTIS-_-WATERTAFEL-BEDRIEGERTJES-BEDRIEGERTJE-FONTEINEN-PRODUCENT-LEVERANCIER-1920×1200

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Zwevend natuursteen

De watertafel is gemaakt van zorgvuldig gehouwen natuursteen. Voor een ‘naadloos’ effect hebben we zoveel mogelijk delen uit één stuk gebruikt. Als de avond valt, zorgt uitgekiende (led)verlichting ervoor dat de steen boven het water lijkt te zweven in de nevel.

Aanleg

De aanleg van dergelijk project vergt veel vakmanschap en geduld. Elk natuurstenen onderdeel van dit project is uniek gemaakt en voorzien van coderingen. Elk onderdeel dient exact op plaats gelegd te worden om in totaliteit over de 250 inlaatpunten te passen. Onze specialisten zijn hierop ingesteld, en samen met een goede voorbereiding is dit project exact conform planning uitgevoerd en is de opleverdatum gehaald.

Onzichtbare techniek

Naast verlichting, pompen, spuitmonden en andere componenten hebben we letterlijk kilometers kabels en leidingen gebruikt. Maar de watertafel ziet er zo fascinerend uit dat de bezoeker zich niet eens bewust is van al die onderliggende techniek. En dat was precies de bedoeling.

Enkele feiten & cijfers

  • Gehele project is op een betonnen fundatie geplaatst welke tevens is onderheid met betonnen heipalen.
  • Materiaal watertafel: natuursteen in delen van max 3.000kg per stuk. Natuursteen is gevlamd afgewerkt.
  • Stenen delen en alle 250 doovoeren zijn zeer nauwkeurig geplaatst (tot op 2mm) met behulp van het Total-Station systeem.
  • Capaciteit waterkunstwerk, 150m3 water per uur circulatie.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.