Alkmaar CS

Kazenfontein voor de kazenstad

Bij het centraal station in Alkmaar is een nieuwe traverse aangelegd over de verschillende sporen. De kopse kanten van deze traverse zijn van glas, waardoor je goed naar buiten kunt kijken. De gemeente wilde dat reizigers die in Alkmaar aankomen direct kunnen zien waar de kaasstad voor staat. Daarom heeft Rots Maatwerk een fontein mogen realiseren waarbij natuurstenen kazen en haar herkenbare stramienen goed zichtbaar zijn.

Kazenstad

Voor dit project hebben wij ‘’kazen’’ gemaakt van geel graniet. Een deel van deze kazen zijn verwerkt in de bestrating en een deel is verwerkt in de fontein, waardoor het water uit de kazen spuit. Omdat de granieten kazen in de fontein boven de bestrating uitkomen, krijg je een 3D-effect. Het ontwerp is gemaakt door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten.

Stramienen

De ligging van de kazen houdt verband met de kaasmarkt. Op de kaasmarkt liggen kazen op een bepaalde afstand van elkaar tentoongesteld om verkocht te worden. Dit stramien hebben wij aangehouden bij het plaatsen van natuurstenen kazen in de grond en de fontein. Naast het spuiten van water komt er ook een nevel uit de kazen. In combinatie met de LED- verlichting die we hebben aangebracht geeft dit vooral ’s avonds een mystiek effect.

fontein-Alkmaar-Cs-station-plein-fonteinen-natuursteen-kazen-openbare-ruimte-water-fonteinen-1-1

Watertechniek

De techniek voor de nevel, de spuiters en de verlichting hebben we net al de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein. Voor de ondergrond van de fontein hebben we gekozen voor Peking Grey natuursteen. Om het water op te vangen wordt er gebruik gemaakt van een gietijzeren rooster. De fontein hebben we zo ingesteld dat de spuiters elkaar afwisselen. Daardoor weet je niet wanneer de fontein gaat spuiten. Dit speelse effect zorgt ervoor dat er zeker op warme dagen veel mensen op de fontein afkomen, met een levendig plein tot gevolg.

Enkele feiten & cijfers

  • 16 spuiters welke individueel aanstuurbaar zijn middels kleppentechniek.
  • Neveltechniek zorgt voor mistwolken als mystiek effect.
  • Tegels: Peking grey natuursteen met gevlamde afwerking.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.