5 Hoek park Amsterdam

Oase in drukke Zuidas

In het turbulente hart van de Amsterdamse Zuidas is een groene oase ontstaan; het 5-Hoek park. Gelegen op de nieuwe fietsenkelder is een plek vol speelgelegenheid voor kinderen, met een waterpartij en speelelementen met een vogel-, slang- of krokodilmotief ontstaan. Maar ook met veel groen, op het talud van de Strawinskylaan staan veel eiken en berken. Er zijn veel plekjes om te zitten, in de zon of schaduw, met een boek.

Doorlopende natuurstenen elementen

Het ontwerp is van de gemeente Amsterdam, Chris van Gent en Alessandro Solci. Opdrachtgever is aannemingsbedrijf Van Boekel. Centraal element in het park is de doorlopende natuurstenen lijn; een aaneenschakeling van dierenmotieven. De wijze waarop de lijn zich door het park beweegt staat symbool voor het dier. De massieve natuurstenen lijn laat zich dan ook op verschillende manieren zien; kronkelend met openingen in zich, zwiepend met een staart die in de lucht slaat, texturen van glad naar grof.

5-HOEK-AMSTERDAM-NATUURSTEEN-PARK-BANDEN-OPSLUITING-DIEREN-ONTWERP-DESIGN-GRANIET-HARDSTEEN-MAATWERK-OPENBARE-RUIMTE-6

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van de bouwers van fonteinen in Nederland, kom je eigenlijk automatisch bij Rots Maatwerk terecht. Ook in dit project hebben we elkaar tot het uiterste gepusht. Met succes, want het is echt geworden zoals we in gedachten hadden”

Robert van der Horst, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Watertafel

In het midden van het park is een watertafel gecreëerd. In het midden is een overloop element ontworpen waaruit mystieke nevel geblazen wordt. Bomen rondom het waterlement weerspiegelen mooi in het oppervlak van het waterelement. Als het warm is, is de watertafel een ware magneet voor kinderen. Voor wie liever geen natte kleren krijgt zijn de stapstenen een mooie uitkomst; eroverheen rennen zonder nat te worden is dan de uitdaging.

3D modeling

Het gehele ontwerp is door ons geheel in 3D uitgewerkt. Hierdoor was het mogelijk continue met het bouwteam alle details door te spreken en daar waar nodig aanpassingen te maken aan het ontwerp en/of details. Met name de diverse overgangen van vormentaal is in dit project een mooie uitdaging geweest.

Gewichten natuursteen blokken

Daarnaast is het gewicht van de blokken erg belangrijk; het betonnen dek van de parkeerkelder zorgde voor bepaalde limitaties, en zijn er maatregelen genomen om de massief natuurstenen blokken binnen de maximaal toegestaande gewichten te houden.

Het complete 3D model is na goedkeuring bouwteam uitgewerkt naar productietekeningen voor onze steenhouwer in China. Door onze 18 jaar ervaring met natuursteen en de Chinese markt weten wij hoe dergelijke complexe tekeningen uit te werken tot realistische productie tekeningen. We hebben het project 2 maal gekeurd in China, en daar ook diverse complexe details begeleid tijdens de productie. Hierdoor hebben wij de kwaliteit geheel in onze hand en weten we dat het goed zit.

Plaatsen natuurstenen

Het natuursteen is door ons ook geplaatst. Hiermee hebben wij veel ervaring. De zware blokken zijn met Total-Station uitgezet waardoor een hoge nauwkeurigheid gehaald wordt. Dit was in dit project zeer belangrijk; enerzijds natuurlijk het doorlopende beeld van de banden, maar anderzijds ook voor het aansluiten van andere onderdelen welke reeds werden aangelegd door Van Boekel.

Enkele feiten & cijfers

  • 44 individueel aanstuurbare fonteinspuiters.
  • uniek vormgegeven cortenstalen afdekplaten, zwaarverkeer.
  • Interactieve sturing.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.