11 Fountains Stavoren

De Vis voor Stavoren

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, bedacht en samengesteld door Anna Tilroe. Rots maatwerk heeft de fonteintechniek, de vis, en natuursteen geengineerd, geleverd en geplaatst.

Kunstenaar Mark Dion

Voor de locatie Stavoren heeft de commissie de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion aangetrokken. Geinspireerd door de rijke visserijgeschiedenis heeft Mark Dion het ontwerp van de visfontein gemaakt.

3D model

Rots heeft vanaf het basis 3D model, afkomstig van de kunstenaar, verder gefinetuned zodat deze gereed is voor productie. De basis van het kunstwerk is een stalen framewerk, welke naast de stevigheid, ook de watertechniek in de vis vormt.

Dit frame is vervolgens afgekleed met 3D gefraisd PU-schuim, welke in delen rondom het framewerk is verwerkt. Vervolgens is dit schuimen lichaam verder afgewerkt met kunsthars.

Mockup

Rots heeft zorggedragen voor een mockup, waarbij de textuur, harsafwerking maar ook de kleurafwerking in afgestemd is. De kunstenaar heeft hierop zijn goedkeuring gegeven waardoor wij in Nederland conform deze afwerkingen en kleurenpallet de vis verder gebouwd hebben.

11-FOUNTAINS-VIS-STAVOREN-FONTEIN-FONTEINEN-FRIESLAND-CULTURELE-HOOFDSTAD-ROTS-MAATWERK-GEMEENTE-OPENBARE-RUIMTE-KUNST-KUNSTWERKEN-55

Bassin

De vis staat in een betonnen bassin welke wij hebben afgekleed met een natuurstenen rand. De binnenzijde van het bassin hebben wij afgewerkt met een speciale coating.

Watertechniek

Een zoutelectrolyse installatie zorgt voor de goede waterkwaliteit van het kunstwerk. Diverse pompen verzorgen de watercirulatie voor de fonteinnozzels welke in de onderlip, bovenlip en bovenkant kop verwerkt zitten. In een grote combiput, welke naast het kunstwerk is geplaatst, wordt het water opgeslagen en bevindt zich de waterzuivering en sturing.

Selfie-hotspot

De bek en de kenmerkende tong van de vis is een ware selfie-hotspot. Vele bezoekers wagen de stap in het water, naar de tong van de vis om zichzelf vervolgens vast te leggen. Een komen en gaan van bezoekers en spelende kinderen.

Enkele feiten & cijfers

  • Kunstenaar is de Amerikaanse Mark Dion
  • Kunstwerk bestaat uit kunsthars, PU-schuim en rvs.
  • De vis is 3,3meter hoog, 6meter breed en 8,4meter lang.