11 Fountains IJlst

Onsterfelijke bloemen – Rikka voor IJlst

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, bedacht en samengesteld door Anna Tilroe. Rots maatwerk heeft de fonteintechniek, de terrazzo vaas/onderbak en de LEDverlichting geengineerd, geleverd en geplaatst.

Kunstenaar Shinji Ohmaki

Voor de locatie IJlst heeft de commissie de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki aangetrokken. Geinspireerd door de Stinsenplanten uit de omgeving van IJlst heeft Ohmaki het ontwerp van de bloemfontein gemaakt.

Terrazzo vaas

De terrazzo vaas hebben wij ter plaatse gestort. Grote uitdaging daarbij is de vlakheid van de bovenzijde van de vaas, immers het water moet daar waterpas overheen vloeien, exact op die wijze dat er golfjes ontstaan aan de buitenzijde van de vaas, welke elkaar inhalen en losvallen. De mal is 3D gefraisd en ter plaatse gestort met zwart terrazzo. De fundatie van de bloemen, de waterinlaten en de verlichting is hierin opgenomen.

11-fountains-friesland-ijlst-bloem-bloemen-fontein-fonteinen-stad-11-steden-fries-rots-maatwerk-kunst-kunstwerk-kunstwerken-culturele-hoofdstad-water

Bassin

De vaas met bloemen staat in een terrazzo bassin. De binnenzijde is voorzien van een speciale coating. RVS overloopbuizen regelen de maximale waterstand en retour naar de buffer.

Watertechniek

Een zuiveringsinstallatie zorgt voor de goede waterkwaliteit van het kunstwerk. Diverse pompen verzorgen de watercirculatie voor de bovenzijde van de vaas en de circulatie in de waterbassin. In een grote combiput, welke naast het kunstwerk is geplaatst, wordt het water opgeslagen en bevindt zich de waterzuivering en sturing.

RVS bloemen

De schitterende RVS bloemen zijn gerealiseerd door Wettersnijer uit IJlst, de rijke kleuren zijn aangebracht door Elzinga Jirnsum.

Enkele feiten & cijfers

  • Kunstenaar is de japanse Mark Dion
  • Kunstwerk bestaat uit RVS bloemen, autolak, coating.
  • De vaas en het bassin is gemaakt uit zwart terrazo
  • De vaas is 1,5meter hoog en 6meter in doorsnee.