11 Fountains Hindeloopen

Exotische vogels in de levensboom

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, bedacht en samengesteld door Anna Tilroe. Rots maatwerk heeft de fonteintechniek, koppeling van de vogels en de LEDverlichting geengineerd, geleverd en geplaatst.

Kunstenares Shen Yuan

Voor de locatie Hindeloopen heeft de commissie de Chinese kunstenares Shen Yuan aangetrokken. Geinspireerd door de levensboom in het oude stadswapen van Hindeloopen heeft Yuan het ontwerp van de fontein gemaakt. Het hert en de hinde omringen de levensboom. Dit komt terug in het kunstwerk door het grote houten gewei rondom de fontein.

Vogels in de levensboom

Kunstenares Yuan heeft zelf in China het natuursteen voor de bodem, het brons voor de levensboom en de vogels geproduceerd. De vogels zijn van koper en met emaille beschilderd.

De vogels praten met elkaar, dit wordt gesymboliseerd door het schieten van water. Hiervoor hebben wij een kleppensysteem gemaakt welke door een computer aangestuurd wordt. Hierdoor is het mogelijk dit te programmeren en zijn de intervallen en duur van het spuiten van de vogels met de kunstenares afgestemd.

hindeloopen-11-fountains-friesland-fries-fontein-fonteinen-kunst-kunstwerk-kunstwerken-culturele-hoofdstad-yuan-china-kunstenares-kunstenaar-voge-5

Bassin

De koperen levensboom staat in een betonnen bassin welke is afgekleed met Chinees natuursteen welke door de kunstenares zelf in China is geselecteerd. RVS overloopbuizen regelen de maximale waterstand en retour naar de buffer.

Watertechniek

Een zuiveringsinstallatie zorgt voor de goede waterkwaliteit van het kunstwerk. Diverse pompen verzorgen de watercirulatie voor de bovenzijde van de vaas en de circulatie in de waterbassin. In een grote combiput, welke naast het kunstwerk is geplaatst, wordt het water opgeslagen en bevindt zich de waterzuivering en sturing.

Houten gewei

De schitterende houten geweien welke de levensboom omringen zijn gemaakt door Roosje Hindeloopen. De plaatsing van alle onderdelen is verzorgt door De Boer & De Groot uit Workum.

Enkele feiten & cijfers

  • Kunstenares is de Chinese Shen Yuan
  • Kunstwerk bestaat uit Koper (boom & vogels), Accoya hout (geweien),
    graniet (bassin)
  • Vogels praten met elkaar middels het spuiten van water naar elkaar. Dit
    gebeurt door een computergestuurd kleppensysteem.