Grote Markt te Groningen

Update voortgang werkzaamheden Grote Markt te Groningen

Afgelopen weken hebben we hard gewerkt op de Grote Markt. We zijn gestart met het plaatsen van de zeer grote combiput van maar liefst 48 ton. Deze kolos is nodig voor het opslaan van het fonteinwater aan de ene zijde van de put, en de waterzuivering en ontijzeringsinstallatie aan de andere zijde. We maken gebruik van grondwater dat we oppompen en toepassen als suppletie voor het fonteinensysteem. Dit water dient nog wel gezuiverd te worden van o.a. ijzer alvorens we het kunnen gebruiken voor de fonteinen.

Nadat we deze put hebben geplaatst, zijn we gestart met het leidingwerk naar de fonteinenstrip aan de westzijde van het plein, aan de Martinitorenzijde. Deze strip bestaat uit 4 watertafels die met hun voeten in een laag water staan dat als spiegel werkt.

De watertafels bestaan uit een bijzondere natuursteen afkomstig uit Zuid-Duitsland. Hiervoor worden blokken aangeleverd die soms zelfs 4000 kg wegen. In de watertafels zijn fonteinen geplaatst. Deze fonteinen worden weggewerkt onder grote natuurstenen platen. Deze zware platen worden uitneembaar gemaakt middels RVS draagconstructies. Naast fonteinen zijn er mistfonteinen en waterspiegels in de watertafels aangebracht. Middels drukknoppen worden de fonteinen interactief.

Rondom de watertafels komt een brede strip van granieten, bekapte keitjes. Deze keitjes worden in het splitbeton getikt en met een starre voeg afgedicht. Hier komt de spiegelende waterfilm op.

De Grote Markt, een iconische locatie in Groningen, ondergaat een opwindende transformatie dankzij het ontwerp van VOGT Landscape Architects, in opdracht van de Gemeente Groningen. Avitec is de hoofdaannemer van dit project.

Deel deze pagina