Fonteinen Museumpark Rotterdam
Een fontein die mensen kan tellen
Diverse camera’s rond het plein ‘tellen’ de hoeveelheid mensen. Hoe meer mensen er op het plein zijn, hoe dynamischer de fontein zal spuiten. Daarnaast zorgt een weerstation voor aanpassing van de installatie bij slecht weer. Zo wordt voorkomen dat er teveel water in de retourgoten stroomt.
In betondek gestort
De gehele fontein is zo ontwikkeld dat deze in het betonnen dek van de parkeerkelder is geïntegreerd. Hierdoor is de fontein geheel opgenomen in het betondek en is het zichtbare deel geminimaliseerd waardoor deze niet overheersend is.
Watertechniek
De techniek voor de spuiters en de sturing hebben we net als de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein. Om het water op te vangen wordt er gebruik gemaakt van een brede gietijzeren rooster. De fontein hebben we zo ingesteld dat de spuiters elkaar afwisselen. Daardoor weet je niet wanneer de fontein gaat spuiten. Dit speelse effect zorgt ervoor dat er zeker op warme dagen veel mensen op de fontein afkomen, met een levendig plein tot gevolg.
De grote hoeveelheden water die nodig is voor deze fontein worden gebufferd in drie grote betonputten. De watertechniek en sturingen zijn in de technische ruimte geplaatst. Gezien de slecht draagkrachtige bodem zijn deze putten op een puttenfundatieplaat geplaatst welke is onderheid.
Enkele feiten & cijfers
- 180 fonteinspuiters welke worden aangestuurd door een computer welke de bezoekers kan tellen middels camera’s. Hoe meer mensen hoe dynamischer de fontein.
- Systeem levert ca 200m3 per uur aan watercirulatie. Camerasturing zorgt ervoor dat de fontein niet hoog spuit indien er geen/weinig mensen aanwezig zijn.
- Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.