European Medicines Agency Amsterdam
Landschappelijk lint
Direct na de aankondiging van de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam zijn wij in opdracht van de BC EMA (Dura Vermeer & Heijmans) direct gestart met de engineering en realisatie van het Landschappelijk lint.
Het Landschappelijk lint is het concept voor de inrichting van de buitenruimte, de daktuin en de grote verticale tuin en is ontworpen door Landschapsarchitectenbureau OKRA uit Utrecht. De harde architectuur van het nieuwe EMA hoofdkantoor wordt verzacht door een doorlopende groenstructuur die zich als een weelderig landschappelijk lint om en door het gebouw heen beweegt.
Het organische patroon komt tot uiting in de afwisseling van groen en verschillende verhardingsvlakken van natuursteen en wordt geaccentueerd door hoogwaardige belijning middels RVS-accentlijnen. Dit zorgvuldig opgebouwde patroon is gebaseerd op de bewegingslijnen van de gebruikers die op een soepele manier om en door het pand worden geleid. De weelderige daktuin en verticale tuin in het atrium volgen het organische patroon van de entree, waarmee buiten en binnen verweven zijn. Ook op de daktuin wordt dit organische patroon doorgezet van binnen naar buiten.Rots maatwerk heeft aan deze drie deelprojecten gewerkt welke onderdeel vormen van het Landschappelijk lint.
Spectaculaire groene wand, de grootste van Europa
De grootste blikvanger in het landschappelijk lint is de verticale tuin in het atrium van het gebouw. Deze groene wand, met een spectaculaire afmeting van 21 meter breed en maar liefst 64 meter hoog heeft een driedimensionale sculpturaliteit die de weelderigheid van het landschappelijk lint benadrukt. De wand bestaat uit een combinatie van een mix van beplanting en natuurstenen verharding die de organische belijning volgen.
BIM engineering
Rots maatwerk heeft de wand in BIM ontwikkeld en uitgewerkt. Middels deze BIM tekeningen is het productieproces van zowel het natuursteen als het staalwerk gerealiseerd om daarmee afwijkingen tot een minimum te beperken. Een nauwkeurigheid die zeer belangrijk is in dit project, daar alle onderdelen en voegen naadloos in elkaar over moeten lopen. In nauwe samenwerking met bouwteamlid Van Ginkel, welke de bijzondere beplanting heeft verzorgt, is een plan van aanpak en planning ontwikkeld welke de realisatie van de wand in een record tijd mogelijk heeft gemaakt.
Belgisch Hardsteen
Het natuursteen is van Belgisch hardsteen, en geheel CAD/CAM in Italië geproduceerd. De BIM tekeningen vormen daarvoor de basis. In totaal zijn er 300 unieke platen geproduceerd door de CAD/CAM robot, welke ingepakt zijn volgens strak montagevolgorde. ’S Nachts werden de nieuw te monteren platen aangeleverd op de tijdelijke montageplatvormen, welke speciaal voor de groene wand werden geplaatst. Hiermee werd het monteren van de platen in de 60 meter hoge atrium mogelijk gemaakt.
Om de natuurstenen platen in 3D vorm te kunnen monteren zijn 1480 doorlopende ankerlijnen geproduceerd en gemonteerd. Door de glooiende vormen van de ankerlijnen is het mogelijk de platen in dezelfde glooiing te monteren als de beplanting. De RVS ankerlijnen zijn speciaal voor dit project ontwikkeld.
Enkele feiten & cijfers
- Grootste groene wand van Europa van 21 x 64 meter hoog.
- In totaal 52.608 planten verwerkt op de groene wand.
- 4500 stuks Belgisch hardstenen CAD/CAM geproduceerde pastegels
- 28 RVS plantbakvakken, CAD/CAM geproduceerd om naadloos aan te sluiten bij de passtukken van natuursteen.
- Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.