De reflecterende vijver van de Rechtbank Amsterdam
De Reflecterende Vijver op het Voorplein van de Rechtbank, een Symbool van Transparantie, Reflectie en Rust.
Het Voorplein en de Spiegelvijver bij de Nieuwe Rechtbank Amsterdam
In het hart van de nieuwe rechtbank in Amsterdam schittert een oase van rust: het voorplein met zijn serene spiegelvijver. Dit sfeervolle plein verwelkomt bezoekers met een unieke combinatie van architectuur en natuur. Een centraal kenmerk van dit plein is de reflecterende spiegelvijver, die de omringende omgeving weerspiegelt en een gevoel van kalmte en sereniteit biedt aan degenen die hier passeren.
Kunstwerk ‘Love or Generosity’
Het kunstwerk dat het voorplein siert, ‘Love or Generosity’ van Nicole Eisenman, vormt een intrigerend element temidden van deze serene omgeving. Met een hoogte van meer dan vijf meter rijst het kunstwerk majestueus op. Eisenman’s werk, ‘de Poortwachter’, voegt een extra dimensie toe aan de atmosfeer van het plein.
Spaans natuursteen
Het ontwerp van het voorplein en de spiegelvijver bestaat uit zorgvuldig overwogen details, waarbij functionaliteit en esthetiek naadloos samenkomen. Architectonische lijnen worden weerspiegeld in het kalme wateroppervlak, terwijl bezoekers worden uitgenodigd om even te pauzeren en te reflecteren op de betekenis van gerechtigheid en rechtvaardigheid.
Het Spaanse natuursteen dat consequent in en rondom het rechtsgebouw wordt toegepast, loopt ook door op het voorplein. Hierdoor vloeit het buitengebied naadloos over in het interieur van de rechtbank.
Drainerend systeem
De opdracht die Koninklijke Ginkel Groep aan ons heeft gegeven, is om midden op het voorplein het gebouw en het kunstwerk te weerspiegelen in een mooie, grote en egale waterspiegel. De Spaanse natuurstenen tegels zijn door ons gelegd onder het waterkunstwerk. Hiertoe is een speciale opbouw toegepast, aangezien de tegels op het dak van de rechtbank zijn geplaatst en constant in contact staan met water. Het betreft een drainerend systeem, voorzien van drainagemortel en speciale harsen. Als voegmiddel is een waterdichte, starre voeg toegepast.
Het is esthetisch belangrijk dat er geen technische elementen zichtbaar zijn in de waterspiegel. De Spaanse natuurstenen tegels moeten naadloos doorlopen, zonder onderbrekingen of zichtbare stalen onderdelen. Dit is bereikt door speciale inlaatelementen te ontwerpen en ondergronds te plaatsen binnen het patroon van de tegels. Deze inlaatelementen zorgen ervoor dat het water “tot rust komt” zodra het de leidingen verlaat onder druk, waardoor er continue watercirculatie is en de waterkwaliteit behouden blijft zonder dat het circulerende water zichtbaar is.
De waterzuivering is onder de rechtbank gebouwd, in de technische ruimte van het gebouw. We hebben in samenwerking met de bouwer van het gebouw, Heijmans, meegewerkt aan een BIM-model, waarbij doorvoeren, leidingwerk en afvoeren werden geïntegreerd tijdens de ontwerpfase om conflicten tussen onze technologie en de structuur van het gebouw te voorkomen.
We zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het project gedurende 30 jaar, waarbij we de waterkwaliteit monitoren, de waterzuivering en watertechnologie onderhouden en het maaiveld schoonhouden.
Enkele feiten & cijfers
- Spaans natuursteen als basis van de waterspiegel;
- Raam van de hoofd rechtzaal is verwerkt in het watervlak, vanuit rechtbank mooi zicht door het water heen;
- Speciaal ontworpen watercirculatie systeem toegepast, circulatie niet zichtbaar in serene waterspiegel.