Apeldoorn Centraal stationsplein

Watertafel met 68 decoratieve rimpels

In 2006 hebben wij in opdracht van bouwcombinatie BAM/Heijmans Vastgoed een watertafel ontwikkeld op het Stationsplein van Apeldoorn. Ontwerper van de watertafel en het stationsplein is Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het nieuwe stationsplein vormt de entree tot de stad en toont Apeldoorn als moderne stad aan de Veluwe. De watertafel is ingepast in een basispatroon van craquelures, waarbij de bestratingsrichting steeds verspringt. De craquelures komen terug in de indeling van de natuurstenen dekplaten bovenop de fontein.

Decoratieve rimpels

De watertafel heeft een afmeting van 14 bij 6 meter. Omdat het plein afloopt maar het bovenvlak van de watertafel waterpas moet liggen, is de tafel aan de linkerzijde 20 cm en aan de rechterzijde 50 cm hoog. 65 spuitertjes creëren een kleine bol van enkele centimeters water. Hierdoor ontstaat een waterfilm boven op de fontein waarin de omgeving weerspiegelt. De beweging die door de spuitertjes wordt gecreëerd zorgt decoratieve rimpels op de spiegel.

Zitgelegenheid

De houten vlonder dient als zitgelegenheid en is op gelijke hoogte als één kant van de watertafel, maar ligt lager dan de andere kant van de watertafel. Onder de vlonder bevinden zich verschillende leidingen en kabels. Daarom is de houten vlonder makkelijk te demonteren in het geval dat er onderhoud nodig is.

fontein-apeldoorn-station-plein-stationsplein-pleinen-CS-gemeente-stad-stedelijk-water-watertafel-natuursteen-graniet-hardsteen-waterfilm-laagje-spuiters-spiegel-1-4

Peking Grey graniet

We hebben voor dit project gebruikgemaakt van de Peking Grey graniet, met een gevlamde oppervlakteafwerking. Hierdoor blijft het graniet stroef, ook onder natte omstandigheden. De natuurstenen platen wegen 150 kg per stuk en worden met een vacuüm geplaatst. Om één geheel te vormen, hebben we deze natuursteensoort ook voor het zitmeubilair gebruikt.

Kelder als basis voor de watertafel

De basis van de watertafel is een betonnen kelder die via een mangat toegankelijk is. Hierdoor kan men altijd bij het leidingwerk voor onderhoud. De zijkanten van de betonnen bak zijn weggewerkt door massieve natuurstenen banden van 2,5 meter lang en 50 cm hoog. De naden tussen de banden lopen over in de naden tussen de natuurstenen dekplaten op de kelder.

Combi put

Het fonteinwater wordt retour gebracht naar de buffer. Deze buffer is opgenomen in een zogenaamde combiput, een put met zowel een buffer alswel een technische ruimte. In de technische ruimte is de waterzuivering opgenomen welke het water op de goede kwaliteit houdt.

Enkele feiten & cijfers

  • 68 spuitertjes maken bolletjes welke decoratieve kringen en golfjes op de watertafel maken.
  • Peking grey natuursteen met gevlamde afwerking
  • Gehele watertafel is gebouwd op een kelder welke toegangkelijk is voor onderhoud.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecten.