Projecten > Centrumplein ’s-Heerenberg


ga naar vorige pagina

Centrumplein ’s-Heerenberg: Waterpodium, podium, LED-verlichting en verharding


Case: Centrumplein 's-Heerenberg
Opdrachtgever: Gemeente Montferland
Ontwerp: Okra Landschapsarchitecten
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, watertechniek, staalwerk en LEDtechniek: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

Het centrumplein van ’s-Heerenberg is grondig op de schop gegaan. De nieuwe inrichting zorgt er voor dat er meer te beleven is op het centrumplein. Rots Maatwerk heeft een grote rol gespeeld bij de herinrichting van dit plein. Zo hebben wij zowel een natuurstenen podium als een waterpodium gerealiseerd, hebben wij LED-verlichting  in natuurstenen banken geplaatst en hebben we het plein voorzien van bijzondere verharding. Daarnaast zorgen wij voor de afwatering van het plein en wordt de openbare verlichting net als een informatiepaneel van de VVV aangestuurd middels de door ons geplaatste technische ruimte.

Het waterpodium is een multifunctioneel podium. Wanneer dit podium niet als cultureel podium in gebruik is, functioneert het als waterspeelplaats. In de avond zijn de spuiters verlicht met LED-verlichting, waardoor het geheel een mooie uitstraling krijgt. Alle verlichting en spuitmonden zijn vakkundig in het natuursteen wegwerkt waardoor ze  geen obstakel vormen wanneer het waterpodium als cultureel podium wordt gebruikt. Wanneer het podium als cultureel podium wordt gebruikt, kan er een speciaal gemaakte tent over het podium worden gezet die aan punten in het natuursteen wordt bevestigd. Mede daarom wordt er veel gebruik gemaakt van dit podium.

In de binnenrand van het waterpodium hebben we een goot verwerkt. Hierdoor is de goot niet te zien, maar zorgt deze er wel voor dat het water weer in het systeem terugloopt. Aan de voorzijde van het podium hebben we een klein watervalletje gemaakt dat ’s avonds mooi verlicht is.

Tegenover het waterpodium hebben we een natuurstenen podium gemaakt. Op dit podium, dat via een trappetje te beklimmen is, staat een brozen leeuw die is geschonken door Burgers’ Zoo omdat deze dierentuin in ’s-Heerenberg haar oorsprong vindt.

Op het plein waarop de podia staan, zijn natuurstenen banken geplaatst. Deze banken hebben wij voorzien van speciaal op maat gemaakte LED-lijnen waardoor de dichtregels die op de banken zijn aangebracht in elk gewenste kleur te verlichten zijn. Daarnaast hebben wij het plein voorzien van natuurstenen verharding. Hierbij hebben we gekozen voor een verharding van Highland Brown natuursteen, een steensoort die afkomstig is uit de Schotse Hooglanden. Dit natuursteen  bevat metaal en heeft als eigenschap dat het verschillende aardse tinten heeft omdat elke steenlaag uit de groeve anders reageert op oxidatie.

Onder de verharding ligt een netwerk van vele kilometers aan kabels en waterleidingen om zowel het waterpodium als de LED-verlichting, de openbare verlichting en het informatiepaneel van de VVV aan te sturen. Met behulp van een netwerk van mantelleidingen en trekputten zorgen we voor een betrouwbare aansturing van alle elementen vanuit één centrale ondergrondse put. Zo hebben wij verschillende aspecten gerealiseerd die dit nieuwe centrumplein tot een succes maken.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl