Projecten > Woerden Rijnstraat


ga naar vorige pagina

Woerden Rijnstraat


Case: Molgoot Rijnstraat Woerden
Opdrachtgever: Gemeente Woerden
Ontwerp: Ben Kuipers en Landlab
Leverantie natuursteen, watertechniek, LED en staal: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv

De laatste jaren is het weer extremer, met meer neerslag tot gevolg. Veel rioolstelsels zijn niet berekend op veel water in korte tijd, waardoor het water op straat blijft liggen. Hierdoor neemt de kans op overstromingen in huizen en winkels toe. Ook de Rijnstraat in Woerden kampte met de capaciteit van de waterafvoer. In deze straat, waar vroeger de Oude Rijn stroomde, bevinden zich naast een dijk ook veel huizen en winkels. Belangrijk dus dat er een oplossing voor de waterhuisvesting gevonden zou worden die in het straatbeeld paste.

Zodoende hebben wij over de hele straat een molgoot van Portugees natuursteen aangelegd die overtollig water afvoert. In deze molgoot hebben wij fonteinen, nevelfonteinen en LED-verlichting toegevoegd. De kleuren van de verlichting kunnen desgewenst op elk moment worden aangepast via het besturingsprotocol DMX. Door de kleuren, het bewegende water en de kinderen die hier op afkomen heeft de levendigheid van de Rijnstraat straat een nieuwe impuls gekregen. De goot begint op een granieten pleintje bovenop de dijk en loopt aan twee kanten de Rijnstraat in.

Tijdens de aanleg van de waterafvoer was het niet mogelijk om het grondwater te bronneren. Toch moesten er drie grote putten geplaatst worden om het water te kunnen huisvesten. Daarom hebben we speciale putten gemaakt die 6.5 meter lang, en daardoor dus minder diep, zijn.

Bij elk detail is rekening gehouden met hoe het element in het straatbeeld zou passen. Waar normaalgesproken een gietijzeren kolk wordt gebruikt voor de waterinlaat in een straat, hebben wij gebruik gemaakt van een natuurstenen waterinlaat die de bolling de natuurstenen molgoot volgt. Door te werken met een buitenbak en een binnenbak kunnen deze waterinlaten goed onderhouden worden. Niet alleen is de Rijnstraat zo beter bestand tegen het extreme weer, de Rijnstraat is er ook een stuk mooier door geworden.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl