Projecten > waterspeelplaats DRU te Ulft


ga naar vorige pagina

Interactieve waterspeelplaats DRU te Ulft


Case: Interactieve waterspeelplaats DRU te Ulft
Opdrachtgever: Gemeente Oude IJsselstreek
Ontwerp: SAB Arnhem
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv in samenwerking met Dusseldorp bv
Leverantie watertechniek, LEDtechniek en interactiviteit: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg leidingwerk, put, LEDtechniek en interactiviteit: Rots maatwerk realisatie bv
Onderhoud waterkunstwerk, natuursteen, watertechniek en LEDtechniek: Rots maatwerk onderhoud bv

Rots maatwerk heeft in opdracht van de gemeente Oude IJsselstreek een interactieve waterspeelplaats gecreëerd voor jong en oud. Middels een controlepaneel kunnen kinderen verschillende spuitprogramma’s selecteren, spelen met kleuren en spelen met spuithoogten.
De waterspeelplaats bestaat uit 4 delen. Het eerste deel bestaat uit spuiters welke middels het controlepaneel bedient kunnen worden. Tussen dit gedeelte en een stapstenen gedeelte, is een ‘rustzone’ geplaatst waarin grote massieve natuurstenen blokken een rustplaats creëren voor de ouders en moegespeelde jeugd.

De stapstenen liggen in een bassin van water en hebben verschillende hoogten. Hierdoor ontstaan uitdagende routes welke niet altijd met droge voeten gehaald worden. Deze stapstenen bestaan uit natuursteen. Het bassin loopt over in een waterval. Deze waterval is opgebouwd uit cortenstalen platen en zijn voorzien opgebrachte strips en letters welke de loop en situering van de Oude IJssel met de daarbij behorende steden en dorpen laten zien. Deze strips zijn zodanig aangebracht dat het water loskomt van de cortenstalen plaat en een sierlijk watergordijn vormen.

Deze waterval is middels een hardhouten vlonder bereikbaar. Deze vlonder loopt over de Oude IJssel waardoor de binding met het water erg voelbaar wordt.

Het paneel heeft geen uitstekende knoppen of iets dergelijks, hierdoor is het aanzienlijk minder gevoelig voor vandalisme. Het paneel staat in direct contact met de Aquashowmanager welke de commando’s van de kinderen opvolgt. Om ‘snel schakelen’ tussen de programma’s te voorkomen zijn er diverse beveiligingen in het aansturingsprogramma ingebouwd. De kinderen kunnen 4 programma’s aansturen; binnenin dit programma kan gespeeld worden met kleur van het licht en de spuithoogten. Deze programma’s zijn later altijd aan te passen om uitdaging te houden in het paneel. Ook kan de layout later aangepast worden, mits het aantal inputs gelijk blijven.

De spuiters zijn opgenomen in speciale RVS spuitpotten welke per project op maat gemaakt worden. In dit element worden verlichting en spuiter gemonteerd en veilig afgewerkt. De LED spot bestaat uit een RGB powerLed welke elke kleur kan mengen. Deze spot is zodanig gemonteerd dat deze in hoogte kan bewegen waardoor het kapot maken van deze spot erg wordt bemoeilijkt. Deze spot welke wij veel toepassen in projecten heeft een lange levensduur van 50.000 branduren en heeft een zeer sterke lichtopbrengst om de spuiter tot 2m hoogte nog steeds goed aan te lichten.
Ons gehele systeem is ondergebracht in een ondergrondse combi kelder. In dit project heeft onze kelder 2 compartimenten; de buffer en de technische ruimte. In de buffer worden de diverse pompen geplaatst, in de technische ruimte wordt de aansturingstechniek, de LEDaansturing, de Aquashowmanager en de waterbeheersing geplaatst. Alles is zeer overzichtelijk gemonteerd in de ruimte waardoor onderhoud plegen efficiënt verloopt. Het plaatsen van de put is in samenwerking met aannemersbedrijf Dusseldorp uitgevoerd. De put is verkeersklasse zwaarverkeer en heeft 100% waterdichte wanden en dek. De mangaten zijn voorzien van gasgeveerde deksels welke zijn voorzien van de toegepaste elementverharding om zo min mogelijk op te vallen.

Er is voor dit project een proefmodel gebouwd. In dit proefmodel wordt de beoogde situatie zo waarheidsgetrouw nagebouwd om zodoende het waterbeeld en de effecten van licht en andere materialen zo goed mogelijk te kunnen beoordelen.
De waterkwaliteit wordt op niveau gehouden door een uitgebreid waterbeheersysteem welke in de technische ruimte is opgebouwd. Dit systeem bestaat uit verschillende onderdelen zoals UV-c, zandfilter, ontharding, doseereenheden en temperatuur beveiliging.

De spuiters worden aangestuurd door ons kleppensysteem. Hierdoor wordt het mogelijk de 15 verschillende spuiters onafhankelijk van elkaar aan- en uit te zetten terwijl er gewerkt wordt met 1 grote RVS pomp. Deze robuuste volledig rvs pomp is aanzienlijk duurzamer dan 15 kleinere fragielere pompen welke gevoeliger zijn en veelal geen rvs onderdelen bevatten. Ook is het onderhoud en schoonhouden van 1 pomp veel eenvoudiger dan dat van 15 aparte pompjes. De Aquashowmanager wordt zodanig geprogrammeerd dat deze kan berekenen hoe snel de hoofdpomp moet draaien om het gewenste aantal spuiters van de juiste hoeveelheid water te voorzien. Daarnaast kan de Aquashowmanager de kleppen zeer snel schakelen. In dezelfde tijdslijn wordt ook de verlichting aangestuurd. Hierdoor is de timing van de show altijd goed. 

Het project is in 2011 opgeleverd aan de gemeente Oude IJsselstreek.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl